Avrupa Birliği'nin, şiddetli itirazlara rağmen genetiği değiştirilmiş yeni bir tür mısır üretimi için onay vermeye hazır olduğu bildirildi.

Avrupa Komisyonu, ABD'de geliştirilen ve Pioneer 1507 adı verilen mısır türünün güvenli olduğunu ve bu konudaki nihai kararı komisyonun vereceğini açıkladı.

AB üyesi 28 ülkeden 19'unun ret oyu kullanmasına rağmen ülkelerin oy ağırlıklarının farklı olması önerinin engellenmesine yetmedi. AB yasalarına göre bu durumda kararı Komisyon verecek. Komisyon kararının ise onaylama yönünde olması bekleniyor.

Şu anda AB ülkelerinde sadece bir GDO'lu ürün (o da farklı bir mısır türü) üretiliyor.

İnsan sağlığı ve doğal yaşam için taşıdığı potansiyel riskler nedeniyle Avrupa'da GDO'lu ürünlerin yarattığı kaygı nedeniyle kamuoyunda ve çevre gruplarında bu ürünlere karşı güçlü bir muhalefet söz konusu.

GDO'lu ürünler haşerelere ve zararlı otları öldüren kimyasallara karşı dayanıklı olacak şekilde laboratuvarda tasarlanıyor. ABD, Güney Amerika ve Asya'da yaygın olarak üretiliyor.

AVRUPA'DA BÖLÜNME

Amerikalı biyoteknoloji devi Dupont-Pioneer tarafından geliştirilen Pioneer 1507 türü mısır, haşerelere karşı kendiliğinden bir zehirli madde üretiyor ve glufosinat amonyum adlı yabanıl ot ilacına karşı dayanıklılık geliştiriyor.

Çevreci örgüt Greenpeace, bu zehirli maddenin kelebeklere zarar verdiğini ve glufosinatın 2017'den itibaren AB'de yasaklanacağını ifade ediyor.

Greenpeace'den yapılan açıklamada, "Komisyon, üye ülkelerin çoğu ve Avrupa Parlamentosu'nun üçte iki çoğunluğu tarafından dile getirilen bilimsel, siyasal ve yasal kaygıları göz ardı edemez." denildi.

AB yasaları, Brüksel tarafından onaylanmış olsa bile tek tek ülkelere kendi topraklarında GDO'lu ürünlerin ekilmesine izin vermeme hakkı tanıyor.

AB'deki dünkü oylamada yeni GDO'lu mısırın ekimi İngiltere, İspanya, İsveç, Finlandiye ve Estonya tarafından desteklenirken, aralarında Fransa, İtalya, Hollanda, Avusturya ve Polonya'nın da bulunduğu 19 ülke karşı oy kullandı.

'KARARDA GECİKME MAHKEMEYE GÖTÜRÜR'

Fakat en büyük oy ağırlığına sahip olan Almanya'nın yanı sıra üç ülkenin daha çekimser kalması muhalefetin zayıflamasına yol açtı.

Geçen ayki oylamada Avrupa Parlamentosu üyelerinin çoğu Pioneer 1507'ye karşı oy kullanmıştı.

AB'nin sağlıktan sorumlu komisyon üyesi Tonio Borg, Avrupa Adalet Divanı'nın kararın geciktirilmemesi yönündeki uyarısı üzerine, Avrupa Komisyonu'nun, Pioneer 1507 için yetki verilmesini önerdiğini ifade etti. Dupont-Pioneer şirketi, "harekete geçmediği" gerekçesiyle 2007'de Komisyon'u mahkemeye vermişti.

Şu anda AB'de üretimine izin verilen tek GDO'lu ürün Amerikalı Monsanto şirketinin geliştirdiği MON810 adlı mısır türü. Bu mısırın Avrupa'daki en yaygın üreticisi İspanya.

AB ayrıca, aralarında Pioneer 1507 de olan mısır türleri olmak üzere 49 GDO'lu hayvan besininin kullanımına izin veriyor. (BBC Türkçe)