XXI. yüzyılın vebası olarak tarihe geçecek Ebola virüsü ölüm saçmaya ve yayılmaya devam ediyor. 

Salgın hastalıktan en çok etkilenen Afrika ülkesi Liberya’da, Ebola bulaşan 17 kişinin kaybolması endişe yarattı. 

Geçtiğimiz hafta sonu bulundukları dispansere saldırılması sonucu bu kişilerin kaybolduğu iddia edilmişti. Başlarda iddiaları yalanlayan Liberya hükümeti’nden daha sonra hastaların nerede olduğunun bilinmediği yönünde bir açıklama geldi.

Öte yandan tütün familyasından bir bitkinin salgın hastalığa karşı savaşta en büyük silahlardan biri olabileceği ortaya çıktı. 

Başkent Monrovya’daki 3 araştırmacının bu bitkiyi barındıran ZMapp adlı ilaçla maymunlar üzerinde yaptığı deneylerden olumlu sonuçlar aldığı belirtildi.

Charles Arntzen, Arizona State University Professor: “ZMapp ilacı aslında çok basit bir yapıya sahip. Tütün bitkisinin ürettiği üç antikordan oluşuyor. Biz bitkiyi işliyor ve antikorları saflaştırıyoruz. Bu işlemden sonra antikorlar temel olarak insan serumundan gelenlere benziyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletindeki bir laboratuvarda üretimi yapılan bu ilacın miktarca yetersiz olması ise endişe yaratan bir diğer konu. Zira laboratuvar ellerindeki stokun şimdiden tükendiğini açıkladı.

En ölümcül virüs olarak tanımlanan Ebola Batı Afrika’da son dört ayda bin 145 can aldı. (euronews)