Konya'da Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesiyle tırmanan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık emekçileri tarafından ülke genelinde infiale yol açarken, Türkiye genelinde protesto eylemleri düzenleniyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın Konya Şehir Hastanesi'nde görevi başında uğradığı silahlı saldırının ardından yaşamını yitirmesinin ardından 2 gün boyunca iş bırakma kararı almıştı.

İstanbul Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi ve Ataşehir Fatih Sultan Mehmet Hastanesi'nde çalışanları saat 09.00'da eylem yaptı.

Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilen eylemde, doktor ve çalışanlar, Dr. Ekrem Karakaya'nın öldürülmesini , 15 dakika boyunca sessizce oturarak protesto etti. Başhekim Doç. Dr. Mehmet Mesut Sönmez'in de yer aldığı eylemde, uğradıkları şiddet sonucu hayatını kaybeden Sağlık Çalışanları için saygı duruşunda bulunuldu.

"ÖNLEM ALINMASI İÇİN DEFALARCA UYARUDA BULUNDUK"

Adana'da Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde de eylem düzenlendi. Hastanede görevli tüm sağlık personeli ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Gümürdülü, Başhekim Prof. Dr. Murat Gündüz‘ün, sağlık sendikalarının temsilcilerinin de katıldığı eylemde Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, yaşanan şiddet olaylarına karşı sağlık camiasının tepkilerini içeren bir açıklama okudu.

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, "Üzgünüz, öfkeliyiz, sorumlulardan hesap soracağız" diye başladığı basın açıklamasında şunları söyledi: "6 Temmuz 2022 tarihinde Konya Şehir Hastanesi'nde, görev yaptığı esnada hasta yakını tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucunda katledilen Dr. Ekrem Karakaya'yı kaybetmenin derin üzüntüsü ve aynı zamanda öfkesi içindeyiz.

Biz sağlık emek ve meslek örgütleri olarak bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardık.

Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik.

Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifleri önerdik.

Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi."

Öte yandan Adana'daki doktor eylemlerinin başta Şehir Hastanesi olmak üzere tüm hastanelerde süreceği, doktorların öğlen saatlerinde Şehir Hastanesi'nden Adana İl Sağlık Müdürlüğü'nü yürüyerek burada da bir basın açıklaması gerçekleştirecekleri belirtildi.

'SALDIRLAR SON BULSUN" MESAJI

Konya'da görev yaptığı hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden doktor Ekrem Karakaya için 10 yıl görev yaptığı Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tören düzenlendi.

Mesai arkadaşları adına konuşan Başhekim Doç. Dr. Nihat Yılmaz da Karakaya'nın ölümünün kendilerini çok üzdüğünü, sağlıkta şiddeti kınadıklarını dile getirerek, bu saldırının son olmasını istedi.