Sağlık Bakanlığı, İngiliz medyasındaki Türkiye'den gönderilen yardım malzemelerinin standartlara uygun olmadığı iddialarına yönelik açıklama yaptı.

Bakanlık, haberlerle ilgili İngiliz makamlarıyla temasa geçildiğini bildirerek, "Gönderilen ürünlerle ilgili hiçbir sorun olmadığı NHS yetkilileri tarafından teyit edilerek tarafımıza bildirilmiştir. Ayrıca Dışişleri Bakanlığımız üzerinden de İngiltere'nin ilgili makamlarından açıklama ve bilgi talep edilmiştir" açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İngiliz medyasında yer alan bazı haberlerde, Türkiye'den İngiltere'ye gönderilen koruyucu giysilerin standartlara uygun bulunmadığına yönelik iddialar yer aldığı ifade ederek, "Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti, 7 Nisan tarihinde Birleşik Krallık'a 100 bin adet tulum, 100 bin cerrahi maske ve 50 bin adet N95 maske hibe etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin hibe ettiği ve yine devamında tedarik ettiği ürünlerin tamamına ait CE ve ISO sertifikaları İngiliz tarafına önceden ibraz edilmiştir. Tüm bu ürünler, kamusal sağlık sisteminin idaresini ve koordinasyonunu yürüten National Health Services (NHS)'in onayının ardından İngiltere'ye gönderilmiştir" denildi.

Söz konusu haberlerle ilgili İngiliz makamlarıyla temasa geçildiği belirtilen açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından gönderilen ürünlerle ilgili hiçbir sorun olmadığı NHS yetkilileri tarafından yazılı olarak teyit edilerek tarafımıza bildirilmiştir. Ayrıca Dışişleri Bakanlığımız üzerinden de resmi yazı ile İngiltere'nin ilgili makamlarından duruma ait açıklama ve bilgi talep edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

İngiltere hükümetinin yaptığı açıklamayla, Türkiye'den eski bir AKP'li milletvekili aday adayı iş insanından satın alınan sağlık ekipmanlarının güvenlik standartlarına uygun olmadığı ve bu sebeple kullanılamayacağını açıklanmıştı.

İddiaya göre, İngiltere hükümeti, satın alınan bu ekipmanların İngiltere'deki standartları karşılamadığını, söz konusu önlüklerin bir depoda bekletildiğini bildirmişti.

Guardian'da yer alan habere göre ise İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın ekipmanların Türkiye'ye geri göndereceği ve şirketten de geri ödeme talep edeceği ifade edilmişti.