Koronavirüs Bilim Kurulu bugün saat 17.00’de video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgın sürecinin ve tedbirlerin görüşüldüğü toplantı sonrası açıklama yaptı ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul'dan salgının pik noktasının tamamladığını ifade eden koca "Ama Anadolu'daki illerimizde Eskişehir, Ankara, Kütahya, Sakarya gibi, daha tamamlamadığını ve devam ettiğini görüyoruz. Anadolu'da birinci dalga devam ediyor" dedi.

Koca ayrıca son 3 günde en çok ve en az vaka görülen illeri de açıkladı. Buna göre son 3 gün ortalamasıyla en çok vaka görülen 7 il İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa. En az vaka görülen iller ise Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik.

Koca'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Dünyada geçen hafta sadece 400 binden fazla insana korona tanısı kondu. Sizden şu anda 12 milyon vaka olduğunu, 550 bine yakın can kaybının olduğunu hatırlamanızı rica ediyorum.

İlk can kaybımızı açıkladığımız acımız devam ediyor. Dün 19 insanımızı kaybettik. Umutları son ana kadar koruyan 19 aile sizce neler hissetti? Sizden bu ölümlerin önlenebilir sebeplere bağlı olduğunu hatırlamanızı rica ediyorum.

Covid-19'dan kaçınmak mümkün. Hastalığa yol açan virüs solunum yoluyla buluşmaktadır. Maske çok önemli bir tedbirdir, mesafe de tartışılmaz bir tedbirdir. El temizliği ise olmazsa olmaz bir kuraldır.

Vakaların tırmandığı ülkeler tedbirlerin ya terk edildiği ya da yetersiz olduğu ülkelerdir. Yaşayıp geldiğimiz hayat, bu tedbirlere göre düzenlenmiş bir hayat değildir.

Kurallara uyarken 2 amacımız var. Virüse yakalanmamak ve virüsü yaymamak."

"8 İLİMİZDE ASKER UĞURLAMALARI YASAKLANMIŞTIR"

"Nişan törenleri, taziyeler, alışveriş merkezleri, asker uğurlamaları, açık ve ya kapalı ortak mekanlar… Kalabalık yerlerde virüsün bulaştığını biliyoruz.

Tatile gidenler, tedbirlerin kendileri için olduğunu bilmelidir. Düğünlerde bir çiftin sevincine yarın korku düşürmek bile tek başına etkili olmalıdır. Cenazeler, taziyeler yeni acılara sebebiyet vermemelidir.

Asker uğurlamasında ne uğurlayan ne de uğurlanan risk almamalıdır. Gençlerimiz testi pozitif çıkan mehmetçikten mesuldür. 8 ilimizde asker uğurlamaları yasaklanmıştır.

Din görevlilerimiz, toplu ibadet kaynaklı merasimleri önlemek için çalışma başlattı. Düğünlerde gözlemci bulundurulması konusunda hazırlık söz konusu. Sağlık Bakanlığı, birçok bakanlık ile iş birliği içinde. Amaç tedbirlere uymayanların tedbirlere uyanları riske atmasını önlemektir."

"18 BİN KİŞİYE CEZA KESİLDİ"

"Covid-19'la mücadelede kendini riske atan topluma karşı sorumluluğunu da çiğner. Konunun ahlaki bir boyutu var. Hekimlerimizi, bizleri düşünen bir duruma değinmek zorundayım. Son 1 hafta içinde 81 ilimizde Kovid-19 tedbirlerine uyulmadığı için 18 bin kişiye ceza kesildi. Tedbirlere uyum kendiliğinden, yaptırımsız olmalıydı. Mecburiyet olmasa bile kullanılmalıydı. Mesafe saygının şartı kabul edilmeliydi. İl Hıfzıssıhha Kurulu gereken tedbirleri alıyor."

"BAZI YERLERDE HASTALIK PİK SEVİYESİNE ULAŞIYOR"

"Son 10 gün içinde gerileme gösterdiğimiz yerden toparlanabildiğimizi kanıtladık. Yeni vaka sayılarımız bin seviyelerinde. Diyarbakır, Konya, Adana, Gaziantep başta olmak üzere bazı yerlerde hastalık pik seviyesine ulaşıyor. Mevcut durum Türkiye ortalamasına ilişkin genel dağılımdan çok belli şehirlerdeki artışlardan kaynaklanıyor."

"ANADOLU'DA BİRİNCİ DALGA DEVAM EDİYOR"

"Hastalığın tırmandığı ülkeler sonbahar için karamsar, biz de bunu hesaba katmalıyız. Mücadelede yerimizi koruyalım, terk etmişsek yerimizi yeniden alalım. 83 milyon bir olalım. Bilim Kurulu üyelerimizin selamını iletiyorum.

İstanbul'un piki tamamladığını giderek aşağı düştüğünü görüyoruz. Ama Anadolu'daki illerimizde Eskişehir, Ankara, Kütahya, Sakarya gibi, daha tamamlamadığını ve devam ettiğini görüyoruz.

İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir illerimizde 5. haftada piki yaptığımızı görüyoruz. Anadolu'daki illerimizde ise 14. haftada Hakkari, Kütahya, 16. haftada Bursa, Van, 17. haftada Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ayfon'un pik olduğunu görüyoruz. Anadolu'da birinci dalga devam ediyor."

KORONAVİRÜS TABLOSU

Bakan Koca, günlük koronavirüs bilançosunu da paylaştı. Tablo şöyle:

SON 3 GÜNDE EN FAZLA VE EN AZ VAKA GÖRÜLEN İLLER

"Bugüne kadar 1 milyon 364 binden fazla insanı taradık. Ortalama filyasyon süremiz ortalama 48 saatken son günlerde 12'ye indi.

Ortalama yoğun bakımda kalış süremiz de giderek düşüyor. Yatış süresi 21-22 günden, 3 günlere kadar indiğini, yoğun bakım sürelerinin 18-20 günden 2 günlere indiğini gösteren bir tablo.

Son 3 gün ortalamasıyla en çok vaka görülen 7 il: İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa.

En az vaka görülen iller: Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik."

SORU-CEVAP

Ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Koca, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"KURBAN BAYRAMI TEDBİRLERİNİ HAFTAYA YİNE KONUŞACAĞIZ"

"Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi ancak bayram için il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebilir. Bayram için illerdeki vaka seyrine göre il hıfzıssıhha kurullarının bu anlamda il bazında bir takım kısıtlamaları söz konusu olabilir. Gelecek hafta yine konuşacağız."

OKULLARDAKİ ÖNLEMLER

"Uygulanamayacak hiçbir şeyi önermek istemeyiz. Uygulanabilir olduğuna öğrencilerimiz için en uygun olan çözüm şeklini geliştirme noktasındayız. 31 Ağustos'ta okulların açılacağı bir takvim belirtilmesi gerektiği için açıklandı. Salgının seyrine göre online, uzaktan erişim önerilebilir. Karar, bakanlar kurulunun alacağı bir karar. Bu anlamda 4 metrekare konusu, kapalı alanın 4 metrekare olması şeklinde. Sınıfta 1 metre mesafenin korunması. Detaylarla ilgili Bilim Kurulu çalışmaya devam edecek.

31 Ağustos olarak açıklandı. Salgının seyrinde farklılık olmazsa açılmış olur. Farklılık olursa eğitim uzaktan olarak devam eder ya da farklı yöntemlerle devam eder. Öğrencinin sırasına oturana kadar maske takmasını önemsiyoruz. Oturduktan sonra maskesini çıkarabilir."