İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, TSK'nin Gare operasyonu ile alıkonulan asker ailelerinin başvurularını ve 13 kişinin hayatını kaybetmesini Artı TV'de Aris Nalcı ile Haber Aktüel'e değerlendirdi.

Türkdoğan, asker ve polislerin kurtarılması için yeterli çaba gösterilmediğini söyledi ve "Bence sağ salim kurtarılabilecek insanlar yeterli çaba gösterilmediği için yaşamını yitirdi" dedi.

Türkdoğan, alıkonulan yurttaşların teslim alınması konusunda defalarca girişimlerde bulunduklarını ifade etti.

Türkdoğan, "Öncelikle çok üzgün olduğumu belirtmek istiyorum. Yaşamını yitirenlerin ailelerine de bir kez daha başsağlığı diliyorum. Aileler ile uzun zamandır iletişim halindeyiz. 2015'ten beri sürekli olarak 10 aile derneğimize başvurmuştu. Biz aileler ile sürekli olarak ortak basın toplantıları yapıp, çağrılar gerçekleştirmiştik. TBMM nezdinde defalarca parti gruplarıyla görüşmeler yaptık. Defalarca girişimlerde bulunduk ama malesef güvenlikçi anlayış bir türlü esnemedi ve bir muhataplık ilişkisi kurmayıp alıkonulan asker ve polislerin teslim alınması noktasında istenilen adımı atmadı" dedi.

'BU KADAR UZUN SÜRELİ ALIKOYMA DAHA ÖNCE HİÇ YAŞANMAMIŞTI'

Türkdoğan, PKK'ye dönük yaptığı eleştiride, "Burada PKK'yi de eleştirmek gerekiyor. Bu kadar uzun süreli alıkoyma daha önce hiç yaşanmamıştı. Defalarca bu çağrılar gerçekleşmişti, keşke olumlu cevap verselerdi ve sağ salim ailelerine iletebilseydik" dedi.

Türkdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Bu insanlar savaşın kurbanı. Yapılan açıklamaları izledim. Milli Savunma Bakanı'nın yaptığı açıklamalarda hiç üzüntü emaresi görmüyorum. Sayılar veriyor ve sıradan konuşuyor. Burada yaşamını yitirenlerin hepsi Türkiye'nin vatandaşı. Türkiye vatandaşlarını kaybetmeye devam ediyor. Bu vesile ile "Ne kadar daha sürecek?" Bu soruyu sormak gerekiyor. Bu durumların savaşın ağır ve yıkıcı sonuçları olduğunu görmek gerekiyor. 

Alıkonanların yeri bilindiği halde bu kadar kapsamlı bir askeri harekat yapılmasının olası sonuçlarından birinin de bu olacağının biliniyor olması gerekiyor. Bu noktada özellikle yetkili savcılıkların olay ile ilgili kapsamlı bir soruşturma açmaları gerekiyor. 

Kamuoyuna daha tatmin edici açıklamalar yapılması gerekiyor. Neden 6 yıldır bu insanları sağ salim teslim alamadık bence bu sorunun sorulması gerekiyor. Bu saatten sonra yapılacak tek şey etkili bir soruşturmanın uygulanmasını istemektir. Bence sağ salim kurtarılabilecek insanlar yeterli çaba gösterilmediği için yaşamını yitirdi. Yaşamını ne şekilde yitirdiğinin fazla bir önemi yok. Bu bir savaşın sonucudur. Keşke bu noktaya gelinmeseydi."