Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, Türk ekonomisini ciddi oranda etkileyeceği yorumları yapılıyor. Bunun, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni ekonomi planında önemli bir yer verilen turizm sektöründe hissedilmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın bütçe açığını daraltma planının olumsuz etkileneceği yönündeki öngörüler kurlara da yansıdı. Türk Lirası Perşembe günü yüzde 5 oranında değer kaybetti.

Türkiye’ye 2021 yılında gelen yabancı turistlerin yüzde 19’unu yaklaşık 4 milyon 700 bin Rus turist oluşturdu. Ukrayna’dan gelen 2 milyon turist ise Türkiye’ye gelen tüm turistlerin yüzde 8,3’ünü kapsıyor.

REZERVASYONLAR GERİLEDİ

Reuters haber ajansına konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği an itibariyle Rusya’dan Türkiye’deki otellere yapılan rezervasyonların yüzde 70 oranında gerilediğini söyledi.

Diğer taraftan, mevcut rezervasyonlarda ciddi oranda bir iptal gözlemlenmediğine de vurgu yapan Bülbüloğlu, 2022 yılında Rusya ve Ukrayna’dan gelen turistlerden elde edilecek gelirde en kötü ihtimalle 5-6 milyar dolarlık bir kayıp olabileceğini belirtti.

Erdoğan’ın yeni ekonomi paketi kapsamında bu yıl ülke turizminin pandemi öncesi düzeye ulaştırılması ve 34 milyar dolardan fazla gelir sağlanması hedefleniyor.

TAHIL İTHALATININ YÜZDE 80'İ RUSYA VE UKRAYNA'DAN

Türkiye’nin tahıl ithalatının yüzde 80’i Rusya ve Ukrayna’dan olduğu için birçok uzman bu alanda da aksaklıklar yaşanabileceği görüşünde. Ancak hükümet yetkilileri Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Türkiye’deki tahıl stoklarında sıkıntı yaratmayacağını ileri sürüyor.

Enerji alanında da Türkiye’yi zorlu günlerin beklediği yorumları yapılıyor. Geçen hafta benzin fiyatlarında yüzde 8 oranında bir artış kaydedilirken, Rus lider Vladimir Putin’in hafta başında Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanıyıp, daha sonra da Ukrayna’yı işgal ettiği süreç içinde doğalgaz fiyatlarındaki artış yüzde 45’e kadar ulaştı.

Güncel hesaplamalara göre, Brent ham petrol fiyatındaki her 10 dolarlık artış Türkiye’nin enerji ithalatı giderlerine 4 buçuk ila 6 milyar dolarlık ek maliyet olarak yansıyor.

Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin geçen yıl yüzde 22 oranında arttığı da gözönünde bulundurulduğunda, enerji piyasalarındaki dalgalanmaların Türkiye’yi ciddi oranda etkileyeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: VOA