Ukrayna operasyonu nedeniyle çok sayıda ülke Rus uçaklarına yasak getirirken, Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) Rusya vatandaşlarına resmi olmadıkça yakın zamanda yurtdışına çıkmamalarını tavsiye etti. Açıklamada, Rusya vatandaşlarının ülkelerine dönerken aktarma yapabileceği ülkeler arasında Türkiye de sıralandı.

Sputnik'in aktardığı açıklamaya göre, Avrupa’nın Rus hava yollarına semalarını kapatma kararı almasının ardından, özellikle de çok sayıda Rus vatandaşının bulunduğu ülkelere tahliye seferlerinin düzenlendiği, bu seferlerin ancak uçakların üzerinden hareket etmesinin gerektiği ülkelerin izniyle gerçekleştirilebildiği kaydedildi.

‘TÜRKİYE GİBİ KISITLAMA GETİRMEYEN ÜLKELERDEN AKTARMA YAPILABİLİR’

Açıklamaya göre, havayolu şirketleri partner şirketler üzerinden tahliye uçuşlarının organizasyonu için çalışıyor. Yolcunun bunu reddetmesi halinde parasının tamamı geri ödeniyor. Vatandaşlara ayrıca bu uçuşların düzenlenmesinin alacağı vakit göz önünde bulundurularak, yurda dönmek için şu anda daha tercih edilebilir görünen güzergahları değerlendirmesi de öneriliyor.

Bu bağlamda Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Rusya ile uçuşlara kısıtlama getirmeyen üçüncü ülkelere gidilmesi ve buralar üzerinden Rus havayolu şirketleri veya yabancı şirketler ile aktarma uçuş gerçekleştirilmesi tavsiye ediliyor.

Rus vatandaşlarına verilen bir başka tavsiye de Letonya, Litvanya, Polonya ve Finlandiya gidi ülkelere gidip buralardan karayolu ile Rusya’ya ulaşmaları oldu.