Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Vailiy Nebenzya, "Sanıyorum, Türk bakan orada olursa bizim bakanımızla görüşmek isteyebilir. Böyle bir görüşme gerçekleşebilir. Zira kimseden kaçmıyor ya da saklanmıyoruz. Tüm görüşmelere açığız" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nebenzya, Türkiye'yi Soçi'de gerçekleşecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına davet ettiklerini açıkladı.

Nebenzya, Türkiye ve Ukrayna dışişleri bakanlarının, 1 Temmuz'da Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına katılmasını beklediklerini söyledi.

Nebenzya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun toplantıya gitmesi halinde mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşebileceğini ifade etti.

Nebenzya, Sputnik'e demecinde, "Türkiye ve Ukrayna da dahil tüm ülkelerin bakanlarını davet ettik ve herkesi bekliyoruz. Ama onlardan hâlâ bir yanıt almadık. Toplantıya kimin gelip gelmeyeceği bu hafta ya da gelecek hafta belli olur" dedi.

Nebenzya toplantının formatının ikili görüşmeler yapmaya imkan vermediğini ama Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla böyle bir görüşme gerçekleştirilmesine hazır olduklarını söyledi.

Öte yandan konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Soçi'de 1 Temmuz'da yapılacak Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısına Türkiye'nin davet edildiğini doğruladı.

Bu davetin altında bir mesaj aramaya gerek olmadığını ifade eden Zaharova, Rusya'nın örgütün dönem başkanı olarak tüm üye ülkeleri toplantılara davet etmekle yükümlü olduğunu belirtti.

'RAMAZAN OLMASINA RAĞMEN ŞİDDET OLAYLARI ARTTI'

Diğer taraftan Suriye'deki gelişmelere de değinen Zaharova, Ramazan ayında olunmasına rağmen ülkedeki şiddet olaylarının arttığına dikkat çekti. Zaharova özellikle Suriye'nin Türkiye sınırı yakınındaki bölgelerinde ateşkes ihlallerinin arttığını belirtti.

​Diğer taraftan Zaharova, Türk askerlerin Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışan sığınmacılara ateş açıp ölmelerine sebep olduğu iddialarına da değindi.

"Onlarca Suriye vatandaşının sınırı geçerken Türk sınır muhafızları tarafından öldürüldüğü haberleri geldi. Bu, sınırdaki talihsiz durumu gözler önüne seriyor" diyen Zaharova, yasadışı silah ve militan geçişlerinin önlenmesi için Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasının 'önemli' olduğunu da ekledi.

'CADI AVININ GEÇMİŞTE KALDIĞINI DÜŞÜNÜYORDUK'

Bunların yanı sıra Zaharova ABD'nin ülkede çalışan Rus diplomatlar üzerindeki baskıları artırdığını belirtti. "Cadı avının geçmişte kaldığını düşünüyorduk. Ama ABD basını Kongre'de Rus diplomatların gözetlenmesini ve ABD'de bir yerden diğerine gitmelerinin kısıtlanmasını öngören bir tasarı hazırlandığını yazdı" diyen Zaharova, kendilerinin ABD'li diplomatlar hakkında benzer önlemler almak zorunda kalabilecekleri uyarısında bulundu.