PUTİN: BİZİ TEHDİT ETMEYE ÇALIŞANLARI BİR KEZ DAHA DÜŞÜNDÜRTECEK

Duvar’ın haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Sarmat füzesinin Arhangelsk bölgesinden fırlatılarak, Kamçatka'da bulunan hedefi vurduğu belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, fırlatma denemesine ilişkin açıklamasında, “Bu silah, saldırgan söylemlerin hararetiyle bizi tehdit etmeye çalışanları bir kez daha düşündürtecek” ifadesini kullandı.

PENTAGON: ABD VE MÜTTEFİKLERİ İÇİN TEHDİT OLARAK GÖRMÜYORUZ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, bir grup gazeteciye Rusya'nın kıtalararası balistik füze denemesine ilişkin açıklamada bulundu.

Kirby, “Rusya, Yeni START antlaşması yükümlülükleri kapsamında, kıtalararası balistik füze denemesi yapmayı planladığını, ABD'ye gerektiği gibi bildirdi. Bu tür denemeler rutindir. Ve bu, bir sürpriz değildi. Denemeyi, ABD veya müttefikleri için bir tehdit olarak görmedik” dedi.

YENİ START ANLAŞMASI NEDİR?

ABD'nin Sovyetler Birliği ile 1991'de ve Rusya Federasyonu ile 1993'te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmaları’nın (START 1 ve START 2) devamı niteliğindeki “Yeni START” anlaşması, Washington ile Moskova arasında yürürlükteki son nükleer anlaşma olma niteliğini taşıyor.

Anlaşma, uzun menzilli nükleer silah başlıklarına ve füzelere kısıtlama getiriyor.

5 Şubat 2011'de devreye giren, Nisan 2021'de sona eren 10 yıllık anlaşmanın süresi 5 yıl uzatılmıştı.