İdlib'de Rusya ve Suriye'nin kimyasal saldırıda bulunduğu ileri sürülmüştü.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İdlib'de gerçekleşen ve çeşitli kaynaklar tarafından Rusya'nın ya da Suriye'nin kimyasal saldırısı olarak gösterilmeye çalışılan olaya ilişkin açıklama yaptı.

KİMYASAL GAZLAR IRAK'A SEVKEDİLİYOR

Sputnik'te yer alan habere göre Konaşenkov, Suriye'nin İdlib kentinde, militanların ürettiği kimyasal silahları içeren bir mühimmat deposunun Suriye ordusuna ait uçaklar tarafından vurulduğunu belirtti.

Hava saldırısı, İdlib'in Han Şeyhun bölgesinde militanlara ait en büyük silah depolarından birisine yönelik olarak gerçekleşti. Konaşenkov, deponun zehirli gazların üretimi ve saklanması amacıyla kullanıldığını söyleyerek, kimyasalların Irak'a sevkedilmekte olduğunun, Irak'ta bu gazların kullanıldığının uluslararası örgütler ve Irak tarafından da teyit edildiğinin altının çizdi.

'HALEP'TEKİ ÖRNEKLERLE AYNI'

Konaşenkov ayrıca, aynı kimyasal mühimmatın, Rus askeri uzmanların 2016 yılı sonunda örnekler topladığı Halep'te de militanlar tarafından kullanıldığını belirtti. Konaşenkov, Savunma Bakanlığı'nın bu bilginin bütünüyle objektif ve teyit edilmiş olduğunu onayladığını vurguladı.

Açıklamaya göre, Han Şeyhun'da kimyasal saldırıya maruz kalan sivillerde görülen bulgular, Halep'te görülenlerle aynı.

İdlib'de yaşanan ölümlerin Rusya ya da Suriye hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen kimyasal bir saldırı olduğu ileri sürülmüştü. Rusya'dan yapılan açıklamada bölgede Rus uçaklarının hava saldırısı gerçekleştirmediği belirtilirken, Suriye ordusu ise kimyasal silahlara sahip olmadığını hatırlatmıştı.