New York’taki temaslarını tamamlamak üzere olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kez Rusya Devlet Başkanı Putin ile zorlu bir toplantıya hazırlanıyor.

Bloomberg’in haberine göre, Türkiye, önümüzdeki hafta Rusya ve İran liderleriyle yapacağı kritik bir toplantı öncesi kuzeybatı Suriye'deki askeri varlığına takviye yaptı ve Suriye savaşının son cephe hatlarından birine yönelik bir saldırıyı engellemeye devam etme kararlılığının sinyalini verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti, Rusya destekli Suriye güçlerinin isyancıların İdlib kalesine saldırı girişiminin, Türkiye sınırına daha fazla mülteci göndereceğinden uzun süredir endişe ediyor.

DEVA Partisi Kurucusu emekli asker Metin Gürcan da salı günü sosyal medya üzerinden İdlib ile ilgili dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Mesajında 'Rusya ile sıcak çatışma ihtimali artıyor' diyen Gürcan, önerilerini aktardı.

Emekli asker Gürcan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda İdlib'te askerlerimiz ile Rusya destekli Esad güçleri arasında sıcak çatışma ihtimali giderek yükseliyor' ifadelerini kullandı.

Büyük bir topyekün saldırı belirtisi olmasa da, Rus savaş uçaklarının ve Suriye güçlerinin bölgeye yönelik saldırılarındaki artış, dünyanın en büyük mülteci nüfusunu barındırmanın maliyeti konusunda artan iç eleştirilerle karşı karşıya olan Türk yetkililerin dikkatini çekti.

Erdoğan ile Putin’in 29 Eylül'de buluşması bekleniyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, binlerce takviye  asker, Suriye kara güçlerinin İdlib ve Türkiye sınırına giden kontrol yolları üzerinde ilerlemelerini engellemeye yardımcı olacak.

İdlib'in etrafındaki askeri yerleşim pozisyonları, Erdoğan ve Putin’in, Türk ve Suriye güçleri arasında şiddetli bir mücadeleyi bitiren bir ateşkes anlaşması imzaladığı 2020’den bu yana durgundu.

Ancak Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ülkenin yıkıcı 10 yıllık savaşının bittiğini ve kendisinin zafer kazandığını iddia ediyor.

Geçen hafta Suriye lideri ile yaptığı nadir bir Kremlin toplantısında, Putin, Asad Hükümeti tarafından Suriye'nin "Asıl Sorunu" olarak en son topraklarındaki Türk ve Amerikan askeri varlığının görüldüğünü söylemişti. Putin, bu güçlerin çekilmesini istemişti.

Savunma Bakanı Hulusi Akar ise yaptığı açıklamada bunun mümkün olmadığını belirtti: "Yeni bir mülteci göçüne tahammül edemeyiz. Göçün önlenmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Bunun temeli bölgeyi güvenli ve sağlam hale getirmede yatmaktadır. Bunun için çabalıyoruz. "