Rusya'nın Ukrayna'ya girmesinin Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyen ekonomist Mustafa Sönmez, enflasyonun artacağına işaret ederek, “Reel gelirler düşecek, yoksullaşma biraz daha tırmanacak” dedi.

Rusya’nın uzun süredir Ukrayna’ya planladığı harekat, dün akşam itibariyle resmen başladı. Rusya, gerilimi tırmandıran Donbass'taki iki özerk yönetimin bağımsızlığını tanıması kararı sonrası, bu bölgelere asker konuşlandırmaya başladı. Sıcak çatışma haberlerinin geldiği bölgede, resmi olmayan bilgilere göre şimdiye kadar onlarca kişi yaşamını yitirdi. Diğer ülkeler ise Rusya ve Ukrayna’ya barış çağrısında bulunuyor.

İki ülke arasında yaşanan başlayan savaş hali, tüm dünyayı ekonomik olarak etkilemeye başladı. Tüm dünyada olduğu gibi bu savaş durumu iki ülke ile ticari ilişkileri yoğun olan Türkiye ekonomisini de olumsuz etkileyeceği bekleniyor. Savaşın Türkiye’ye ilk yansıması, döviz ve altın fiyatlarında artışla görüldü. Dün 13,82 TL olan dolar, bugün açılışı 14,18 TL olarak yaptı.

YANSIMALAR BAŞLADI

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye ekonomisine dönük etkilerini Mezopotamya Ajansı'ndan Kadir Güney'e değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, savaşın Türkiye’ye yansımalarının başladığını belirtti. Sönmez, Türkiye’nin birçok parametre açısından kırılgan bir ülke olduğunun altını çizerek, “Böyle zamanlarda da ilk etkilenen zayıf, kırılgan olan ülkeler olur. Tıpkı pandemide en hızlı etkilenenin hastalıkları olan insanların olması gibi” dedi.

FATURA KABARACAK

“Türkiye’nin de çok ciddi bir enflasyon, cari açık problemi var” diyen Sönmez, “Enerji başta olmak üzere çeşitli metalar üzerinden dışa bağımlılığı var. Bu haldeyken böylesi dünyayı etkileyen bir türbülans, tabi ki Türkiye’yi de çok sert şekilde vurmaya başladı. Bütün önlemlerine rağmen dövizde artış başladı. Altın fiyatları artmaya başladı. Dünyada petrol ve doğalgaz fiyatları hızla tırmanıyor. Bu Türkiye’nin faturasını daha da kabartacak” diye belirtti.

ENFLASYON ARTACAK

Türkiye’de bu yıl beklenen turizm gelirlerinin gerçekleşmeyeceğini dile getiren Sönmez, “Savaşın halka en önemli yansıması enflasyon olacak. Enflasyon daha hızlı tırmandıkça insanların ellerindeki gelirlerle bu fiyatlarla baş etmesi söz konusu olamayacak ve hızla reel gelirler düşecek, yoksullaşma biraz daha tırmanacak. Hükümetin ise bu fırtınaya karşı koyabilecek hazırlığı ve imkanı yok. Doğru bir diplomasisi yok. Bundan dolayı da önümüzdeki zaman diliminde çok daha olumsuz gelişmelerle yüz yüze kalabiliriz” ifadelerini kullandı.

KAÇMAK MÜMKÜN DEĞİL

Savaşın etkilerinden birinin de akaryakıt, motorin, benzin fiyatlarının artmaya başlaması olacağını belirten Sönmez, “Hemen zam olarak yansıtılmasa bile, doğalgaz ve elektrik üstünde bir stres birikir. Orta vadede oradan da etkiler görünür. Ama akaryakıtın etkilenmesi ulaştırmadan sanayiye kadar birçok şeyi olumsuz etkiler. Sanayideki doğalgaz fiyatları artsa dahi, oradaki fatura artışı ürünlere yansır. Ürün fiyatları tırmanmaya başlar. Bunlardan kaçmak mümkün değil” şeklinde konuştu.