Ukrayna krizinde gözler ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yapacağı belirtilen görüşmeye çevrilmişken, ülkenin doğusundaki Donbass bölgesindeki gerilim tırmanıyor. Rusya ordusu, Rostov bölgesinde sınırdan ülke topraklarına girmeye çalışan 'şaşırtma amaçlı bir keşif grubunun' askerler ve sınır muhafızları tarafından engellendiğini duyurdu.

Rusya'nın açıklamasında, sınır ihlali girişimi sırasında beş kişinin öldürüldüğü ve Ukrayna'ya ait zırhlı araçların yok edildiği belirtildi. Ukrayna ordusu ise haberi reddetti. Açıklamada, Rostov'da Ukrayna ordusuna bağlı bir gücün bulunmadığı belirtildi.

LUHANSK VE DONETSK RUSYA'DAN TANINMA İSTEDİ

Gerilim tırmanırken, Donbass'daki Rusya yanlısı ve ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri, Rusya'dan bağımsızlıklarını tanımalarını istedi. Açıklamalar, Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin ve Lugansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik tarafından eş zamanlı yapıldı. Donetsk Halk Cumhuriyeti aynı zamanda, Putin'i savunma işbirliği anlaşması imzalamaya da çağırdı.

PUTİN: TANIYIP TANIMAMAYI GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ

Bu çağrının hemen ardından ise Putin'in Rusya Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısının girişinde iki cumhuriyeti tanımaktan söz ettiği haberi geldi. Buna göre Putin, "Sizlerle Donbass’daki gelişmeleri ele almak için toplandık. Toplantımızın amacı, Donbass ile ilgili atılacak adımların belirlenmesi olacak; bunu söylerken, Donesk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin, tanınmak üzere yaptıkları çağrıları da kastediyorum" dedi.

DONETSK RUSYA'DAN FİNANSAL VE ASKERİ YARDIM DA TALEP ETTİ

Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin ise bugün katıldığı bir YouTube programında yaptığı açıklamada 'Donetsk’in, Rusya’nın finansal ve askeri yardımına gereksinimi olduğunu' söyledi.

Basurin, “Donbass’ta savaş var. Donbass’taki durum için sadece ‘güç’ demek yetersiz, durum kritik” ifadelerini kullandı. Yetkili, Ukrayna ordusunun saldırıları yüzünden Donbass’ta on binlerce insanın içme suyuna erişiminin kalmadığını kaydederek, “Kiev soykırım gerçekleştiriyor” dedi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, bugün düzenlediği basın toplantısında Donbass'daki ayrılıkçıların talep etmesi halinde Rusya'nın bölgeye müdahale edip etmeyeceğine dair soruyu yanıtsız bırakmıştı.