Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulamaları arasında yer alan ve kurucusu Rus Pavel Durov olan Telegram, Rusya'da yasaklandı.

Mahkeme kararıyla yasaklanan Telegram Nisan ortasından itibaren yasaklanmıştı.

Yasağın gerekçesi ise Telegram mesaj şifreleme kodlarını Rus istihbaratıyla paylaşmaması.

Rusya da ülke genelinde Telegram'ı yasaklamaya başlamıştı. Rusya hükümet yetkilileri Telegram’ın fişini çekmeye çalışırken, Telegram sürekli olarak kullanıcılarını IP adresi değiştirmeye ve VPN’lere güvenmeye teşvik ediyordu.

Durumdan rahatsızlık duyan ve tepki gösteren Rusya iletişim ve telekom düzenleyici kurumu (Roskomnadzor) ise bütün alt ağları yok etme girişimlerinde bulundu.

Roskomnadzor’un bu hamlesi sonrası ülkede büyük bir kaos yaşandı. Bir çok kullanıcı internete giremiyor. Bu noktada olaydan etkilenenler arasında Kremlin onaylı mesajlaşma servisi olan Viber da var.

Ülke genelinde yaşanılan bu durum büyük tepkilere neden olurken Rus dijital medya uzmanı Tanya Lokot, Slate ile yaptığı röportajda, “Roskomnadzor’un uyguladığı bu politika fazlasıyla dayatıcı ve yıldırıcı çünkü çok fazla keyfi engelleme insanları kötü etkiliyor” dedi.

Ardından durumdan rahatsız olan halk tepkilerini, Telegram logosu olan kağıt uçakları FSB binası önündeki kaldırıma koyarak gösterdi.

Kaynak: Webtekno