Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, İstanbul'da tahıl anlaşmaları imzalandıktan bir gün sonra Rusya'nın Ukrayna'nın güneyindeki stratejik liman kenti Odessa'yı vurduğunu duyurdu.

Yermak, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda; "Rusya, Odessa'ya füze attı. Dün, Ukrayna'nın denizden tahıl ihraç etmesi üzerine anlaşıldı. Bugün Ruslar Odessa Limanı'nı vuruyor. Bu Rus diplomatik dikotomisi" yazdı. Rusya ise önce bir saldırı gerçekleştirmediklerini savundu.

Ardından ise saldırıyı kabul etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kalibr füzeleri ile Odessa Limanı’ndaki askeri altyapı unsurunun vurulduğunu ve nokta atışı sonucunda Ukrayna ordusuna ait bir devriye gemisinin imha edildiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da açıklamasında, uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzelerle Odessa Limanı’nda, tersaneye ait bölgeye saldırı gerçekleştirildiğini, bir savaş gemisi ile ABD’nin Kiev'e gönderdiği Harpoon gemisavar füzelerinin bulunduğu bir mühimmat deposunun imha edildiğini açıkladı.

Konaşenkov'un açıklamasına göre Ukrayna donanmasındaki onarım ve geliştirme çalışmaları için kullanılan üretim alanları da vuruldu.

Gün içinde Ukrayna ordusuna ait 5 insansız hava aracı düşürüldü, Uragan ve HIMARS sistemlerine ait 10 mühimmat engellendi. Nikolayev’de Ukrayna ordusunun 28. Tugayı’nın mühimmat deposunu ve 123. Bölgesel Savunma Tugayı vuruldu. Saldırı neticesinde 50’den fazla kişi öldürüldü.

BAKAN AKAR: ODESSA'DAKİ HADİSE BİZİ ENDİŞELENDİRDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Odessa'daki saldırıya dair, "Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ile telefonla görüştük, gerekli bilgileri aldık. Rusya ile yaptığımız temasta da Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler. Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi" demişti.

Kaynak: Evrensel