Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ilk üst düzey görüşmede, iki ülkenin dışişleri bakanları Türkiye'de bir araya geldi. Antalya'daki zirveye Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

Üçlü zirvenin ardından bir açıklama yapan Kuleba, ateşkes konusunda bir gelişme kaydedilemediğini söyledi.

Kuleba ayrıca Ukrayna'daki en ciddi durumun Mariupol şehrinde olduğunu, ancak Putin'in burası için bir insani koridor teklifinin olmadığını belirtti.

Ukraynalı siyasetçi, Rusya'nın teslim olmalarına yönelik talepleri olduğunu dile getirdi.

Toplantının ardından Lavrov ve Kuleba, ayrı odalarda basın toplantıları düzenledi.

Lavrov, Ukrayna'nın doğu bölgesindeki Rusların çoğunlukta olduğu bölgeye bir saldırı planlamakta olduğunu öne sürdü.

Batı'nın Ukrayna'ya öldürücü silahlar sağladığını belirten Lavrov, ayrıca Batı'nın çok uzun zamandır bölgede bir tehlike yarattığını aktardı.

Rus siyasetçi, Ukrayna'da hastanelerin ve doğumhanelerin hedef alındığı, çocukların hava saldırıları yüzünden hayatını kaybettiği haberlerine ilişkin olarak 'Ukrayna'nın insanları canlı kalkan olarak kullandığı' iddiasını dile getirdi.

"TOPRAKLARIMIZI PAZARLIK UNSURU YAPAMAYIZ" 

Zirvede Rusya'nın, Kırım ve Donbas bölgesindeki ayrılıkçı bölgelerin statüsü ile Ukrayna'nın tarafsızlığı başlıklarını masaya getirmesi bekleniyordu.

Ateşkes, tahliye koridorları ve insani yardımlar konusu ele alınacak başlıklar arasındaydı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, zirvenin "barış ve istikrar getirmesini" umduğunu söyledi.

Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Antalya'ya hareketi öncesi, beklentilerinin "sınırlı ve düşük" olduğunu ifade etti.

Kiev hükümeti, toprakları ile ilgili pazarlık yapmayacağını söylemişti.

Türkiye'deki zirve öncesi BBC'ye konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, Rusya'nın öne sürdüğü ultimatomların kabul edilemeyeceğini söyledi.

Veresçuk, Kırım'ın Rusya toprağı ve Donetsk-Luhansk'ın bağımsız devletler olarak tanınmasının "kesinlikle imkansız" olduğunu savundu ve "topraklarımızı pazarlık unsuru yapamayız" dedi.

Newsnight programında soruları yanıtlayan İrina Veresçuk, "Ukrayna halkının suratına bakarak, nasıl sakin bir şekilde topraklarımızı veririz" ifadesini kullandı.

Moskova ise Ukrayna'nın AB ve NATO'ya katılmayacağına dair resmi güvence vermesini ve Kırımla Donbas'taki yeni durumu kabul etmesini talep ediyor.

Antalya'da zirveyi takip eden BBC diplomasi muhabiri James Landale, bugünkü konuşmalar sonucu, anlaşmazlıklar arasında köprü kurulmasının beklenmediğini değerlendiriyor.

Ancak Landale, bu zirvenin, tarafların müzakereler yoluyla bir anlaşmaya varmaya hazır olup olmadığını gösterebileceğini söylüyor.

BBC'ye konuşan Rusya hükümetinin eski danışmanlarından Nikolai Petrov da, iki tarafın da daha fazla kan dökülmesini engellemek için tavizler vermek zorunda olduğunu değerlendirdi.

TÜRK HÜKÜMETİ ZİRVEYİ NASIL DEĞERLENDİRİYOR?

Antalya'daki zirve öncesi konuşan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, beklentilerini "herkesin kabul edebileceği bir barış" olarak özetledi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Kurtulmuş, "Tarafların üçlü bir toplantıda bir barış perspektifini konuşuyor olması bile tek başına değerlidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da parti yönetimine zirve ile ilgili bilgi verirken "Bu görüşme, krizin aşılması yolunda çok önemli bir adım olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, hızlanan diplomasi çerçevesinde ABD Başkanı Joe Biden ile bugün 18.30'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

Kaynak: BBC Türkçe