AB, Rusya'ya Ukrayna krizi nedeniyle uyguladığı ekonomik yaptırımları 6 aylığına uzatma kararı aldı.

Karara tepki gösteren Moskova, AB'yi dar görüşlü ve ikiyüzlü olmakla suçladı.

Avrupa Konseyi'nden bugün yapılan yazılı açıklamada, Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımların 31 Temmuz 2016'ya kadar uzatıldığı duyurulmuştu.

Sputnik’te yer alan habere göre, AB'nin politikasını eleştiren Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaptırım kararlarının Ukrayna'nın güneydoğusundaki krizin çözümüne endekslenmesinin dayanaksız olduğunu ifade etti.

'AB'NİN TUTUMU MANTIKSIZ'

Krizi Rusya'nın değil, Ukrayna'dakimevcut yönetimin çıkardığını vurgulayan Rus Dışişleri, "Kiev yönetimi, Şubat 2014'te gerçekleşen darbeye karşı çıkan Donbass üzerinde güç kullanarak baskı kurmaya çalıştı.

" Son 2 yıldır Ukrayna'da yaşanan kriz çıkış noktasının, Kiev'in bizzat AB ile yürüttüğü ortaklık anlaşması olduğunu hatırlatmakta fayda var.

"Dolayısıyla burada mantıksızlık olduğu çok açık. Brüksel, kendi dahliyle gerçekleşen kriz için Rusya'yı 'cezalandırmaya' çalışıyor" ifadelerine yer verdi.

'İŞBİRLİĞİ YERİNE YAPTIRIM OYUNUNA DEVAM EDİYORLAR'

Günümüzde giderek artan terör tehdidine de vurgu yapan bakanlık, "Brüksel, uluslararası terör gibi modern çağın ana tehditleri karşısında yapıcı bir işbirliği geliştirmek yerine dar görüşlü davranarak yaptırım oyununa devam ediyor" diye belirtti.

'AB UKRAYNA'YI TEŞVİK EDERSE DURUM DEĞİŞİR'

Bakanlık, AB'nin Kiev'i Minsk anlaşmalarının uygulanmasına teşvik etmesi halinde, durumun değişeceğini kaydederek, Brüksel'in tamamen ikiyüzlü bir politika izlediğine vurgu yaptı.

Rus Dışişleri, Kiev yönetiminin Minsk anlaşmalarından doğan 'anayasal reform yapılması, adem-i merkeziyetçi yönetime geçiş, af ilan etme, Donbass'a özel statü verme ve Donbass ile sosyo-ekonomik ilişkileri yeniden kurma' gibi yükümlülüklerini yerine getirmediğinin, bu sebeple anlaşmaların değerinin azaldığının altını çizdi.