Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi VSTIOM'un yaptığı ankete göre, Rus halkının ezici çoğunluğu Sovyetler Birliği'nin orak-çekiç ve kızıl yıldız sembollerine olumlu yaklaşıyor.

VTSIOM'un, 2-3 Mayıs tarihlerinde Rusya'nın 130 yerleşim biriminden 1600 kişi üzerinde yaptığı anket sonuçlarına göre, Rusların yüzde 73'ü ‘orak-çekiç' sembolüne olumlu yaklaşırken, yalnızca yüzde 11'i olumsuz bakıyor. Bu arada ankette Rusların yüzde 6'sının çiftçilerin ve işçilerin birliğini sembolize eden orak-çekiç sembolünün anlamını bilmediği ortaya çıktı.

Anket katılımcılarının yüzde 66'sı, Sovyetler Birliği'nin bir diğer simgesi olan 'beş köşeli kızıl yıldız' sembolünden de rahatsız olmadığını belirtti. Bu sembole olumsuz yaklaşanların oranı yüzde 11'de kaldı. Emekçilerin beş parmağını ve beş kıtayı sembolize eden yıldızın anlamını bilmediklerini ifade edenler ise yalnızca yüzde 10'luk bir dilimi kapsıyor.

Öte yandan Rusların yüzde 74'ü Nazilerin kullandığı dört köşeli gamalı haç sembolünden rahatsız olduğunu ve yüzde 62'si bu sembolün yasaklanmasından yana olduğunu belirtti. (Sputnik)