Erken seçim kararı resmi gazetede yayınlandı. Türkiye'de seçimler yenilenecek. 7 Haziran seçimlerinde 'seni başkan yaptırmayacağız' sloganıyla Erdoğan'a meydan okuyan HDP, yüzde 10'luk seçim barajını aşmış ve seçimlere damgasını vurmuştu. Gazeteci Ruşen Çakır, HDP'nin 1 Kasım'daki seçime de damgasını vuracağını söyledi.

Gazeteci yazar Ruşen Çakır haberdar.com'dan Said Sefa'ya konuştu. Erken seçimi ve çözüm sürecini değerlendiren Çakır, 'Anlaşılıyor ki Erdoğan masayı dağıttı. Esas olan kimin tekrar kuracağı" dedi.

Ruşen Çakır'ın açıklamalarının ilgili bölümü şöyle:

HDP ve bir kısım çevreler, ‘süreci Erdoğan bitirdi’ dese de Erdoğan ile AKP Kurmayları bunu kabul etmiyor. Yalçın Akdoğan diyor ki; "Demirtaş’ın 'Seni başkan yaptırmayacağız’' ifadesi süreci bitirdi."

- Aslında, kimin başlattığının, kimin bozduğunun bir önemi yok. Buna fazla takılmamak lazım. Esas olan kimin tekrar kuracağıdır. Ama anlaşılan o ki Tayyip Erdoğan masayı dağıttı. AKP ve HDP iki ayrı parti. HDP stratejisini Tayyip Erdoğan’ı başkan yaptırmamak üzerine kurabilir. Bunun çözüm süreciyle doğrudan alakası yok. HDP, AKP’nin Kürt kolu olarak çalışmıyor ki böyle bir zorunluluğu yok, başlı başına bir parti. AKP’nin bütün hesaplarını HDP bozdu. 7 Haziran’a seçimlerine damgasını HDP vurdu. Büyük ihtimalle 1 Kasım’a da HDP damgasını vuracak.

1 Kasım’da yapılacak seçimde neyi merak ediyorsunuz? CHP’nin veya MHP’nin iki puan inip çıkmasını mı? Hayır, bunun bir önemi yok. HDP barajı aşacak mı? Oylarını artıracak mı? AKP tek başına iktidar olacak mı? Aslında 7 Haziran öncesinde de böyleydi. Şimdi de böyle.

Peki, çözüm sürecinin yeniden oluşabilmesi için karşılıklı olarak güven yeterince sarsılmadı mı? İki tarafın çözüm masasına tekrar oturabileceğini düşünüyor musunuz?

- Kesinlikle. Başka çareleri yok. Oturacaklar. Burada önemli olan öncelikle PKK’nın silahları susturması. Öncelikle PKK’nın bunu yapması lazım. Yani PKK silahını tuttuğu sürece böyle bir şey olamaz. PKK’nın çatışmasızlığa döndüğünü net bir şekilde söylemesi lazım. Ondan sonra bir takım şeylerin inşasına yeniden geçilebilir.

Yani Kürt siyasi hareketiyle Erdoğan aradaki masayı kaldırmış olsa bile köprüleri atmış değil?

- O kadar kolay değil. Bir de iki tarafta birbirini mutlak anlamda yenemeyeceğini biliyor. Başka çareleri yok.