Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık talebini kabul eden İstanbul Ekümenik Rum Patrikhanesi ile tüm ilişkilerini kesti.

Alınan karar uyarınca Rus Ortodokslardan, İstanbul Ekümenik Rum Patrikhanesi'ne ait kiliselerdeki ayinlere katılmamaları istendi.

Rus piskopos ve rahiplere de, İstanbul Ekümenik Rum Patrikhanesi temsilcileriyle aynı ayinlerde yer alamayacakları söylendi.

Patrikhane'nin kararının "tarihsel gerçeklerle örtüşmediğini" belirten Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Metropolit Hilarion, gelinen noktada başka seçeneklerinin olmadığını belirtti.

Ukrayna'da çok sayıda Hristiyan, Rus Ortodoks Kilisesi'ni, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı isyancıları desteklemekle suçluyor.

İstanbul Ekümenik Rum Patrikhanesi ise 300 milyondan fazla Ortodoks Hristiyan'ın temsilcisi konumunda.

Patrikhane daha önce Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık talebini uzun süre kabul etmemişti.

Rusya ise Ukrayna'nın başkenti Kiev'i, Rus Ortodoks Kilisesi'nin tarihi merkezi olarak görüyor.

Ukrayna, Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası 1991'de bağımsızlığını ilan etmişti.

Rusya'nın 2014'te Ukrayna toprağı Kırımı'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar, iki ülkenin kiliseleri arasında da gerginliğe yol açmıştı.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin "Kremlin'in aracı" olduğu yönündeki suçlamalarını reddeden Rus Ortodoks Kilisesi ise Doğu Ukrayna'da barış için çaba harcadığını savunuyor.

Kaynak: BBC Türkçe