Rus birlikleri Salı gecesi Ukrayna şehirlerini topa tuttu. ABD Rusya’ya hava sahasını kapattı Rusya işgalinin yedinci gününde Rus birliklerinin Ukrayna kentlerine saldırıları devam ediyor. Dünya ülkeleri işgale çeşitli yaptırımlarla yanıt veriyor.

BM GENEL KURULU RUSYA’YA "UKRAYNA'DAN ÇIK" DEMEYE HAZIRLANIYOR

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Çarşamba günü Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı bir karar taslağını oylayacak. Taslakta Moskova'dan askerlerini derhal geri çekmesi talebi de yer alıyor. 

Taslak karara ilişkin oylama, diplomatlar tarafından Myanmar'dan Venezuela'ya kadar ülkelerde otokrasinin yükselişte olduğu bir dünyada demokrasinin habercisi olarak lanse ediliyor. Karar bağlayıcı değil, ancak - eğer geçerse - dünya sahnesinde Rusya'ya güçlü bir karşı çıkış ve Moskova'ya yönelik izolasyonunun bir işareti olarak işlev görecek. Kararın geçebilmesi için üçte ikilik bir baraja ulaşması gerekiyor.

HARKOV BÖLGE VALİSİ: EN AZ 21 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna'nın ikinci büyük kenti olan Harkov'da çatışmalar devam ediyor. Rusya'nın hava saldırısı sonrası kent sokaklarında çatışmaların yoğunlaştığı açıklandı. Harkov Bölge Valisi Oleg Sinegubov kente yapılan bombardımanda en az 21 kişinin öldüğünü ve 112 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ukrayna ordusundan yapılan açıklamaya göre Rus hava indirme birlikleri kente indikten sonra bir askeri hastaneye saldırıda bulundu. Ukrayna haber ajansı UNIAN Ukrayna birliklerinin 6 adet Rus 5-80BWM tankını ele geçirdiklerini duyurdu.

RUS SBERBANK AVRUPA PİYASASINDAN ÇIKIYOR

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa piyasasından çıkma kararı aldığını duyurdu. Banka tarafından yapılan açıklamayı Rus haber ajansları bildirdi. Batılı ülkelerin aldıkları yaptırım kararları nedeniyle baskı altında kalan banka "Mevcut şartlar altında Sberbank Avrupa piyasasından çekilme kararı almıştır" açıklamasında bulundu. Bankanın Avrupa’daki iştiraklarinden "anormal nakit çıkışları ve çalışanları ve şubelerinin güvenliğine yönelik tehditler" olduğu belirtildi.

GOOGLE VE TWİTTER’DAN RT VE SPUTNİK KARARI

Teknoloji devi Google, Rus devletine yakın medyası kuruluşları RT ve Sputnik ile bağlantılı uygulamalara Avrupa’da erişimi engellediğini açıkladı. Sosyal medya platformu Twitter da Avrupa Birliği’nin Rus devletine yakın medya kuruluşları RT ve Sputnik’e yönelik aldığı yaptırım kararlarına yürürlüğe girdiklerinde uyacağını açıkladı. Rus işgali başladığından bu yana dezenformasyon ve propaganda suçlamaları nedeniyle teknoloji şirketleri ve sosyal medya platformları baskı altında kalmıştı.

FRANSA KREMLİN'E YAKIN RUSLARIN VİLLALARINA VE YATLARINA EL KOYACAK

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Marie, Avrupa Birliği'nin ekonomik yaptırımlarından etkilenen ya da etkilenme ihtimali bulunan zengin Rus iş insanlarına ait villa, yat ve lüks otomobillere devletin el koyacağını açıkladı. Fransa'nın güneyindeki Cote d'Azur zengin Rusların başlıca uğrak noktalarından, dolayısıyla açıklanan karardan birçok ismin etkilenebileceği belirtiliyor. 

Chelsea spor kulübü Roman Abromoviç'e Boeing uçağın Fransa hükümeti kararını açıklamadan kısa süre önce Nice'ten havalandığı öğrenildi. Saint-Jean-Cap-Ferrat'da Rusya'nın nüfuzlu iş adamlarından Arkadi Rotenberg'in bir villası bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlerden Gennadi Timçenko'nun Lavandou'da sık sık hafta sonlarını geçirdiği bir villası bulunuyor. L'Obs dergisi Timçenko'nun eşine Cap Negre'de beş yıldızlı Club de Cavaliere adlı oteli hediye ettiğini yazmıştı. Rus zenginlerin ayrıca film festivaliyle ünlü Cannes'da, Saint-Tropez ve Antibes'te yatları bulunuyor. Abromoviç'in 2013 yılından beri dünyanın en büyük yatı sayılan 162 metrelik Eclipse adlı yatı da Antibes'te demirli bulunuyor. 

RUS BİRLİKLERİ SALI GECESİ UKRAYNA ŞEHİRLERİNİ TOPA TUTTU

Rus birlikleri Salı gecesi birçok Ukrayna şehrini topa tutmaya devam etti. Ukrayna ordusu Telegram’da yayınladığı mesajında Rus hava indirme tugaylarının Harkov’a saldırdığını açıkladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Heraçenko'ye göre saldırı sonrası Harkov'daki bir uçuş okulunda yangın çıktı. Heraçenko Harkov'da top mermisi düşmeyen yer kalmadığını söyledi.

Ukraynalı yetkililere göre Harkov'da yüksek konutlardan oluşan bir siteye yapılan saldırıda en az sekiz kişi yaşamını yitirdi, ülkenin doğusundaki 1,4 milyon nüfuslu kentte bir hükümet binasına yapılan saldırıda ise on kişinin öldüğü bildirildi.

Ukrayna’nın başka şehirlerinde de Rus saldırıları devam etti. Başkent Kiev'de ve Kiev'in güneyinde bulunan Bila Zerkva'da Salı akşamı patlamalar duyulduğu bildirildi. Mariupol’da Salı günü 100 kişinin saldırılarda yaralandığı açıklandı.

ABD RUSYA'YA HAVA SAHASINI KAPATTI

Rusya’nın Ukrayna şehirlerine bombardımanı arttırması nedeniyle ABD Rusya’ya hava sahasını kapattığını açıkladı. ABD Başkanı Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batıya meyilli demokratik bir ülkeyi işgal etme kararı nedeniyle ağır bir bedel ödeyeceğini söyledi. Halka Sesleniş konuşması yapan Biden "Olacaklar hakkında bir fikri yok" şeklinde konuştu. Biden "Ayağa kalkalım ve Ukrayna’ya açık bir işaret gönderelim" dedi.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe