Amerikan uydu görüntüleme şirketi Maxar, Cuma günü çekilen uydu görüntülerinin Rus askeri birliklerinin Kiev'e giderek daha yakın noktalarda konuşlanmaya devam ettiğini ve yerleşim bölgelerini topçu ateşine tuttuğunu gösterdiğini bildirdi

ABD RUSYA’YI UKRAYNA’DA NÜKLEER GÜVENLİK İLKELERİNİ İHLAL ETMEKLE SUÇLADI

ABD, Rusya’yı Ukrayna’da nükleer güvenlik ilkelerini ihlal etmekle suçladı ve işgalci güçlerinden nükleer santrallere ateş açmaya son vermesini istedi. Bununla birlikte Washington, şimdiye kadar herhangi bir radyolojik sızıntı olduğu yönünde bir işaretin bulunmadığını ekledi.

ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın çoğu kesiminde radyasyon monitörlerinin hala faaliyet gösterdiğini ancak ABD’nin Çernobil ya da Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’daki emniyet monitörlerinden veri eksikliği konusunda kaygı duyduğunu belirtti.

Her iki tesis de Rus güçlerinin kontrolu altında ancak Ukraynalı personel tarafından işletiliyorlar. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, tesislerdeki koşulların güvenlik açısından tehlikeler oluşturduğu uyarısında bulunuyor.

Granholm, “Rusya’nın pervasız eylemlerinden ve nükleer güvenlik ilkelerini ihlallerinden kaygı duyuyoruz. Harkiv’deki bir araştırma tesisinde oluşan hasara dair raporları takip ediyoruz. Kısa vadede güvenlik riski düşük düzeyde ancak Rusya’nın nükleer tesislere devam eden ateşi son bulmalı” ifadelerini kullandı.

MAXAR: “RUS BİRLİKLERİ KİEV’E YAKLAŞMAYA DEVAM EDİYOR”

Amerikan uydu görüntüleme şirketi Maxar, Cuma günü çekilen uydu görüntülerinin Rus askeri birliklerinin Kiev'e giderek daha yakın noktalarda konuşlanmaya devam ettiğini gösterdiğini açıkladı.
Maxar açıklamasında ayrıca, Rus askeri birliklerinin yerleşim bölgelerini aktif olarak topçu ateşine tuttuğunu belirtti.

Maxar, görüntülere göre Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısındaki Moschun kasabasında çok sayıda ev ve binanın yandığını söyledi. Kasabada yoğun hasar meydana geldiğini söyleyen Maxar’ın açıklamasına göre, isabet eden bombalar neticesinde kraterlerin oluştuğu görülüyor.

Görüntülerde ayrıca, Kiev’den kaçmayan çalışanlar nedeniyle uzun araç kuyruklarının oluştuğu ve başkentin kuzeybatısındaki Antonov Havaalanı’nda alevler görülüyor.

Reuters, görüntülerin içeriğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Rus güçlerinin, Ukrayna genelindeki kentleri Cuma günü bombardımana tutmaya devam ederken, Kiev’e olası bir saldırı için de birliklerini yeniden konuşlandırdığı görülüyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin savaşta “stratejik bir dönüm noktasına” ulaştığını söyledi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi