İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yemen'e düzenlenen operasyon konusunda açıklama yaptı.

RUHANİ'DEN KINAMA

İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Yemen'e yapılan hava operasyonunu kınadığını ifade etti.

İran Cumhurbaşkanlığı internet sitesinden yapılan açıklamada, Cameron'u arayan Ruhani, İran olarak bağımsız ülkelere karşı yapılan her türlü askeri müdahaleyi kınadıklarını belirtti.

Görüşmede Ruhani, " Bölge ülkeleri bölgedeki krizi tırmandıracak her türlü eylemden kaçınmalı" diye konuştu.

İran'ın Yemen'de 3 hedef için çaba gösterdiğini kaydeden Ruhani, "Yemen'e karşı yapılan askeri müdahaleleri durdurmak, teröristlerin yeniden faaliyete geçmesi önlemek ve kapsamlı bir milli hükümetin oluşturulmasını" ülkesinin hedefleri olarak sıraladı.

İki lider arasında bugün gerçekleşen telefon görüşmesinde, aralarında İngiltere'nin de bulunduğu dünya güçleri ile İran arasında Tahran'ın nükleer programı konusunda İsviçre'de devam edem nükleer müzakereler de ele alındı.

PUTİN: EN KISA ZAMANDA SON VERİLSİN

Kremlin Basın Servisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani'nin telefon görüşmesi sırasında Yemen'de yaşananları ve ikili işbirliğini masaya yatırdıklarını bildirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Putin ve Ruhani Yemen'de yaşanan durum hakkında fikir alışverişinde bulundular. Rusya askeri eylemlerin en kısa zamanda sona ermesinin ve krizin barışçı yollardan çözülmesi için çaba sarf edilmesinin önemine dikkat çekti" ifadeleri yer aldı.

Yapılan açıklamalarda, devlet başkanlarının İran Nükleer Programı'na ilişkin düzenlenen "altılı ülkeler" toplantısında elde edilen olumlu değişikliklerden memnun oldukları belirtildi.

İran'ın inisiyatifiyle düzenlenen telefon konuşmasında gelişmekte olan Rus-İran ilişkilerinin aktüel sorunları ele alındı. Ayrıca, ticari ve ekonomik ilişkilerin büyümesi için ve atom enerjisi alanında işbirliği yapmak için gerekli adımların atılması gerektiği belirtildi. (Cumhuriyet)