Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Gezi Davası'nın ardından verilen hapis cezası kararlarını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın sözlerini yayınlayan televizyon kanallarına para cezası kesti.

RTÜK Üyesi Okan Konuralp, Üst kurul toplantısının ardından yaptığı açıklamada Özel ve Şık’ın Gezi Davası’na ilişkin sözlerini canlı yayınlayan KRT, TELE1, Halk TV ve Flash Haber’e para cezası verildiğini söyledi.

Özel ve Şık’ın değerlendirmelerinin ifade özgürlüğü ile güvence altında olduğunu ifade eden Konuralp, "Milletvekilleri açısından bu yönüyle ihlal yaratan karar, TV’ler açısından da basın özgürlüğü ihlali ve sansür hamlesidir. Uzman raporlarında, mevcut iktidarın ve mahkeme heyetinin itibarının zedelendiği iddiasının da bulunması ayrı bir garabettir. RTÜK’ün aldığı kararlara atfen anımsatmak isterim ki Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Tayfun Kahraman'ın itibarlı özgürlükleri yakındır. Çünkü demokrasi kazanacak; şüphemiz olmasın" dedi.

RTÜK’ün kararını eleştiren RTÜK Üyesi İlhan Taşcı ise, “RTÜK’ün bugünkü cezaları gösterdi ki; milletvekilerinin söyledikleri birilerince beğenilmediğinde kanallar cezalandırılarak bu isimlerin yayınlara çıkarılmaması hedefleniyor. Amaç kimse gerçekleri duymasın, bilmesin! Medyaya baskı siyasilerin açıklamalarına kadar uzandı” ifadeleriyle karara tepki gösterdi.