RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Ali Ürküt, Ülke TV'de yayınlanan “Arafta Sorular” programında Sevda Noyan’ın “Bizim aile şöyle bir 50 kişiyi götürür”, “Bizim hala sitede var hâlâ 3-5, benim listem hazır” sözleri nedeniyle bir rapor hazırlanarak il üst kurulun gündemine getirilmesi için başvurdu.

RTÜK üyeleri Sevda Noyan'ın tehdit ve şiddet içerikli sözleri nedeniyle gerekli yaptırımın uygulanmasını talep etti. Basın Konseyi de Ülke TV hakkındaki şikayetleri, Yüksek Kurul’un gündemine aldı.

Esra Elönü’nün Ülke TV'de sunduğu “Arafta Sorular” programına konuk olan Sevda Noyan’ın yayında sarf ettiği, “15 Temmuz kursağımızda kaldı, vallahi yapamadık istediklerimizi. Birazcık şeye denk geldik… Boş bulunduk. Yanlış anlaşılmasın doğru anlaşılsın. Bizim aile şöyle bir 50 kişiyi götürür yani” “Bizim hala sitede var hâlâ 3-5, benim listem hazır açıkçası…” şeklindeki sözleri tepkilere neden olmuştu.

RTÜK'ün CHP kontejanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, bu yayın hakkında bir değerlendirme raporu düzenlenerek il üst kurul gündemine alınmasını istedi.

Ayrıca sunucu Esra Elönü'nün “Ben de söyleyeyim mesela, ayak az kalır bence, dört ayaklarını denk alsınlar” diyerek destek verdiğine dikkat çeken Taşcı, yayının kamuoyunca öğrenilmesi üzerine gelen yoğun tepkilerin ardından sunucu Elönü'nün, konuğuna müdahale etmesi gerektiğini kabul ettiğini ifade etti.

Taşcı, “RTÜK’ün toplumda böylesine infial yaratan, kutuplaştırıcı, tehdit edici, tepeden tırnağa şiddet ve nefret söylemine ekranda yer verilmiş olmasını görmezden, duymazdan gelmesi düşünülemez. Aksi halde, RTÜK’ün Anayasadan aldığı güç ve yasanın kendisine verdiği televizyonları denetleme görevini yerine getirmemiş olur. Bunun da hukuki sonuçları olması kaçınılmazdır” dedi.

RTÜK'ün HDP kontenjanından seçilen üyesi Ali Ürküt de konuyla ilgili üst kurula bir dilekçe verdi.

Noyan’ın sözlerinin kutuplaştırıcı, tehdit edici, şiddet ve nefret içerdiğini, toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini belirten Ürküt, “Zor günler geçirdiğimiz bu günlerde böyle bir söylemin cezasız bırakılması düşünülemez. Cumhuriyet savcıları hiç vakit kaybetmeden gereğini yapmalıdır” dedi.

RTÜK'ün üzerine düşeni yapması, böyle bir söylemi yayınlayan hatta sunucusu tarafından onaylayan Ülke TV'ye en ağır yaptırımı uygulaması gerektiğini belirten Ürküt, yayınla ilgili bir rapor düzenlenerek üst kurulun ilk toplantısında gündemine almasını istedi.

BASIN KONSEYİ, ŞİKAYETLERİ GÜNDEMİNE ALDI

Basın Konseyi, Ülke TV’de yayınlanan ve kamuoyunda tepki çeken ‘Arafta Sorular’ programıyla ilgili şikayetleri, bu hafta yapılacak Yüksek Kurul’da görüşmek üzere gündemine aldı.

Söz konusu programın konuğu olan Sevda Noyan ve sunucu gazeteci Esra Elönü’nun sözlerinin ‘ayrımcılık, şiddet ve tehdit içerdiği’ gerekçesiyle Basın Konseyi’ne yapılan şikayet başvurularında, sorumlular hakkında Basın Meslek İlkeleri’ni ihlalden işlem yapılması talep edildi.

Basın Konseyi tarafından yapılan açıklama şöyle: “Kanal 7 Medya Grubu’na ait televizyon kanallarından Ülke TV’de, 3 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan ‘Arafta Sorular’ programa, aktivist- yazar olarak tanıtılan Sevda Noyan konuk edilmişti. Sunuculuğunu gazeteci ve Haber 7 yazarı Esra Elönü’nün yaptığı programda Sevda Noyan, “15 Temmuz kursağımızda kaldı, istediklerimizi yapamadık. Boş bulunduk... Yanlış anlaşılmasın, doğru anlaşılsın; bizim aile 50 kişiyi götürür. Ayaklarını denk alsınlar. Bizim sitede hâlâ 3-5 var, benim listem hazır" ifadelerini kullanmıştı.

Yaptığı açıklamalarında 3 gazetecinin de adını saymıştı.

Sunucu Esra Elönü de konuğunun bu açıklamalarına karşılık,  “ 2 Ayak az kalır bence, 4 ayaklarını denk alsınlar” şeklindeki sözlerini sürdürmüştü.

Kamuoyunun büyük tepkisine yol açan programın çalışma alanımız olan Basın Meslek İlkeleri açısından değerlendirilmesi yoğun şekilde talep edilmişti.”

Kaynak: Evrensel