Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, bazı dijital platformları RTÜK denetimine ve sansürüne sokan yönetmelikle ilgili açıklama yaptı.

Şahin, “Yönetmenlik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor” dedi.

Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yapılan tartışmaları takip ettiklerini ve her görüşü dikkatle ele aldıklarını vurgulayan Şahin, ‘olumlu yorumları, haksız ve acımasız eleştirileri tek tek analiz ettiklerini’ kaydetti.

Şahin ayrıca, yönetmeliğe tabi kuruluşlardan neredeyse hiçbir itirazın gelmediğini, hatta RTÜK’ün düzenlemelerini dikkate alacaklarını ifade etmelerinin oldukça anlamlı ve memnuniyet verici olduğunu söyledi.

‘SADECE SANSÜRE İNDİRGEMEK DOĞRU DEĞİL’

Şahin, düzenlemenin internet üzerinden radyo televizyon yayıncılığı yapacak tüm kuruluşları ilgilendirdiğine işaret ederek, “Düzenlemeyi, sadece müstehcenlik ve sansür gibi birkaç hususa indirgemenin sağlıklı olmadığı kanaatindeyiz. Yönetmenlik yayınlandığı andan itibaren çektiğimiz fotoğrafta gördük ki yoğun eleştirilerin çoğunluğu ya eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından, ön yargılardan kaynaklanıyor. Başta sosyal medyada olmak üzere ‘İnternete sansür geldi’ eleştirilerinin ağırlıklı olarak yapılması, yönetmeliğin sağlıklı şekilde incelenmediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Yönetmeliğin öncelikle RTÜK’ün görev alanı radyo ve televizyon yayınlarını kapsadığını söyleyen Şahin, “İnternete sansür geldi” ifadelerini ‘maksatlı çarpıtma ve kışkırtma’ olarak nitelendirdi. RTÜK’ün ‘hiçbir zaman, hiçbir yayını önceden denetlemediğini, yayınlandıktan sonra kendisine verilen yetkiler çerçevesinde görev yaptığını’ ifade eden Şahin şunları kaydetti:

“Sansür kavramının ne olduğunu çok iyi bilen bazı art niyetli kesimler, kamuoyunu yanlış yönlendirerek sansürcülük eleştirisi yapıyor. Sansürden bilerek veya bilmeden, bir amaca hizmet ederek ya da bilinçsizce bahsedenlerin iyi niyetli oldukları düşünülemez. Herkesin malumu sansür, yayınların daha yapılmadan denetlenmesi ve müdahalelerin uygulanmasıdır. Anayasamızda da açıkça sansür yasaklanmıştır. Hiçbir kişi ya da kurum sansür uygulayamaz”