Mehmet Murat Yıldırım / Demokrat Haber

Iğdır Belediye Eş Başkanı Yaşar Akkuş’la makamında görüştük. Akkuş, 31 Mart seçimlerinin ardından kentte gerçekleştirdikleri çalışmalar ve ülke gündemine dair açıklamalarda bulundu. MHP’li Karakoyunlu İlçe Belediye Başkanı’yla görüşmesini anlatan, kayısının anavatanının Iğdır olduğunu savunan HDP’li Akkuş “Türkiye’nin hatta dünyanın en güzel kayısısı Iğdır’da yetişir” diye konuştu:

“TÜM SİYASİ PARTİLER BLOKLAŞARAK HDP’YE KARŞI YARIŞTILAR”

Iğdır Belediye Eş Başkanı Yaşar Akkuş, seçim sürecinde kutuplaşan kitleleri seçimden sonra bütünleştirdiklerini belirterek “31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde Iğdır’da bütün siyasi partiler bir blok oluşturarak HDP’ye karşı yarıştılar. Bizler seçildikten sonra bu ayrıştırıcılığı yok etmek için çalıştık. Kutuplaşan kitleleri bütünleştirmek için çalıştık. Bunu büyük ölçüde başardık. Seçim sürecinde de sonrasında da belirttiğimiz gibi biz bütün Iğdır’ı temsil etmek için yönetime talip olduk. Irk ve mezhep ayrımı yapmadan, tüm hemşerilerimize eşit mesafede yaklaşıyoruz” dedi.

“OLDUKÇA FAZLA EKSİĞİ OLAN BİR KENTİ DEVRALDIK”

Iğdır üzerinde il olmasından bugüne kadar uzun vadeli stratejik plan uygulanmadığının altını çizen Eş Başkan Akkuş “Belediyeyi devraldığımızda daha önce uzun vadeli plan uygulanmamış bir yerel yönetimle karşılaştık. Kısa planlarla yönetilmiş, oldukça fazla eksiği olan bir kenti devraldık. Seçim öncesinde de 5 yıllık planımızı oluşturacağımızı belirtmiştik. Seçimden sonraki 6 aylık süreçte stratejik planımızı oluşturmak için ciddi çalışmalar yürüttük” dedi.

“SEYYAR SATICI SORUNUNU ÇÖZDÜK”

Iğdır il merkezinde ortalama 60 yıldır yaşanan seyyar satıcı sorununu çözdüklerini kaydeden Eş Başkan Yaşar Akkuş “Göreve geldiğimizde çözüme ulaştırmak için kolları sıvadığımız ilk sorun seyyar satıcılar sorunu oldu. Kentte haddinden fazla seyyar satıcı plansız olarak yer işgal ediyordu. Sorunu çözmek için vatandaşlarımızı ve seyyar satıcıları defalarca bir araya getirdik. Sonunda uzlaşmayı sağladık. Sorunun çözümünde asla zabıta gücü ve cezai işlem uygulamalarına başvurmadık. Tamamen uzlaşmaya dayalı bir çözüm oldu” dedi.

“TÜM MESAİ ARKADAŞLARIMIZLA GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞTIK”

Göreve geldikleri günden bugüne kadar Iğdır’ı güzelleştirmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade eden Eş Başkan Akkuş “Göreve geldiğim günden bugüne kadar kentin sorunlarını çözmek için ciddi mesai harcadık. Çalışma arkadaşlarımız da her zaman yanımızda oldular. Kentin sorunlarını çözmek adına gece gündüz demeden çalıştık. Kentin ciddi bir temizlik sorunu vardı. Bu sorunu en asgari seviyeye indirdik. Alt yapı sorunlarının çözümü için çalışmalara başladık. Amacımız daha yaşanabilir bir Iğdır oluşturmak” dedi.

“YÖNETİMİN ÖZEL GİDERLERİ ASLA BELEDİYE BÜTÇESİNDEN KARŞILANMIYOR”

Göreve geldikleri günden itibaren başkanlık makamı ve müdürlüklerin giderlerini kısıtladıklarının altını çizen Eş Başkan Akkuş “Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar belediyede israfın önüne geçmeye yönelik ciddi çalışmalarımız oldu. Müdürlüklere tahsis edilen ihtiyaç fazlası araçları topladık. Müdürlüklerin giderlerinde ciddi kısıtlamalar yaptık. Sadece müdürlük ve giderlerinde değil, eş başkan yardımcıları ve eş başkanların giderlerinde de aynı politikayı izledik” dedi.

“YOKSUL KESİMİN YAŞADIĞI MAHALLERE EL ATTIK”

Kentte uzun yıllardır girilmeyen mahallere hizmet götürdüklerini belirten Eş Başkan Akkuş “Kentimizde ciddi bir yol sorunu var. Bu sorun en çok yoksul vatandaşlarımızın yaşadığı mahallelerde yaşanıyordu. Şu zamana kadar iki mahallemizde yol çalışması yaptık. Mahallerimize parke taşı çalışması uyguladık. Ekiplerimiz şu an belirlediğimiz üçüncü mahallede çalışıyorlar. Kentimizin bütün mahallelerinde yol sorununu çözmeyi hedefliyoruz” dedi.

“IĞDIR ALTYAPIDAN YOKSUN BİR ŞEHİR, BU SORUNU ÇÖZECEĞİZ”

Kentin kanayan yarasının altyapı sorunu olduğuna dikkat çeken Eş Başkan Yaşar Akkuş “Iğdır kent merkezi ile Erzurum kent merkezinin yapılaşmış alan yüz ölçümü neredeyse aynı. Fakat Erzurum’a aktarılan para Iğdır’a aktarılan paranın kat kat üzerinde. Bu nedenle kentte bugüne kadar ciddi bir altyapı çalışması yapılmamış. Bu soruna değinmek için IPA’ya bir proje götürdük. Projemiz büyük ihtimalle onaylanacak. Onaylandığı taktirde 27 milyon 600 bin avroluk bir bütçe elde edip kentte ciddi bir kanalizasyon ve yağmurlama hattı çalışması yapacağız. Ayrıca içme suyu hattı çalışmalarına başlamak için krediye başvurduk. Onaylandığı takdirde içme suyu hattı döşeme çalışmalarına da hızlılık kazandıracağız. Iğdır altyapıdan yoksun bir şehir, biz bu sorunu çözeceğiz” dedi.

“OTOGAR, SEBZE HALİ VE BİR KENT ORMANI OLUŞTURACAĞIZ”

Kentin öncelikli ihtiyaçlarını gidermek için çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Eş Başkan Akkuş “Iğdır’ın en büyük eksikliklerinin başında otogarı, sebze hali ve bir kent ormanının olamayışı geliyor. Bu eksiklikleri gidermek için projeler oluşturuyoruz. Öncelikle arazi arayışına girdik. Uygun alanları belirlediğimizde kente bir otogar, bir sebze hali ve hemşerilerimizin rahat bir nefes alabilecekleri kent ormanını oluşturmak için çalışmalara başlayacağız” dedi.

“MANİPÜLASYONA GEREK YOK, BAYRAM BEYLE IĞDIR’IN SORUNLARINI KONUŞTUK”

MHP’li Karakoyunlu İlçe Belediye Başkanı Bayramı Ballı’nın kendisine gerçekleştirdiği ziyarette Iğdır ilinin sorunlarını görüştüklerini ifade eden Eş Başkan Yaşar Akkuş “Bayram bey ile bir araya gelmemiz Iğdır ilinin sorunlarını konuştuğumuz bir görüşmeydi. Ülke gündeminde manipüle edildi. Iğdır gibi küçük illerde farklı siyasi görüşlere sahip yöneticiler sık sık bir araya gelip ilin sorunlarını görüşürler. Sadece Bayram bey ile değil, kentimizde farklı siyasi görüşe sahip tüm yetkililerle belirli aralıklarla bir araya gelip kentin çıkarları adına görüşürüz” dedi.

“KAYISININ ANAVATINI IĞDIRDIR”

Kayısının anavatanının Iğdır olduğunu ifade eden Eş Başkan Yaşar Akkuş “Türkiye’nin hatta dünyanın en güzel kayısısı Iğdır’da yetişir. Biz kayısının anavatanının Iğdır olduğunu, bulduğumuz bir fosille kanıtladık. Her ne kadar kanıtlamış olsak da Iğdır kayısısının tanıtımını ciddi anlamda yapamadık. Iğdır Kayısı Festivali adı altında büyük bir etkinlik düzenledik. Katılımın yoğun olduğu coşkulu bir festivaldi. Bu işi önümüzdeki senelerde büyüterek devam ettireceğiz. Iğdır kayısısını dünyada bir marka haline getireceğiz” dedi.

 “IĞDIR’I BİR TURİZM MERKEZİ HALİNE GETİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Iğdır’ın turizm potansiyeli yüksek bir kent olduğuna dikkat çeken Eş Başkan Akkuş “Iğdır, üç ülke ile olan kara sınırı, Ağrı Dağı, zengin bitki örtüsü ve diğer doğal güzellikleriyle turizm kenti olmaya müsait bir noktada. Ayrıca ilimiz birçok medeniyete beşiklik yapmış bir yer. Kervansaraylarımız, kümbetlerimiz var. Bir yer altı şehrimiz var. Fakat bugüne kadar bu potansiyel kullanılmamış. Biz bu potansiyeli kullanmak Iğdır’ı bir turizm merkezi haline getirmek için girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

“DEMOKRASİYE İHTİYACIMIZ VAR”

Ülkede demokrasiye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Eş Başkan Akkuş “Ülkede tam anlamıyla demokrasi uygulanırsa tüm Türkiye kazanır. Kardeşliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerdeyiz. Ümidimiz, temennimiz bir olmaktan ve dayanışmadan geçiyor” dedi.