Yazarımız Veli Bayrak ile şiir kitabı “Gülümse seviyorum” ve seçimler üzerine konuştuk.

Bayrak, “Bir solcu olarak sen bile tahammül edemiyorsan HDP’ye yakıp yıkmayı huy edinmiş elin faşistinden ne bekliyorsun?”

Malum önümüz seçim. Kitaptan şiirden konuşmak biraz zor olacak ama isterseniz seçimlerle başlayalım. Sizce nasıl bir kampanya süreci yaşandı?

Doğrusunu söylemek gerekirse iktidar devletin bütün olanaklarını kullandı muhalefet ise elindeki kısıtlı imkânlar ile seçim stratejilerini ve projelerini meydanlarda ya da billboardlarda anlatmaya çalıştı. Aslında bunlar bu her seçim öncesinde bilinen ve yapılan bir şeylerdi ama AKP döneminde çok daha fazla arttı. Düşünün ki Erzurum’da bir Vali CHP’nin bayrağına bile karışıyor. Vali’den cesaret alan halk ise HDP’nin aracını ateşe veriyor, şoförünü yakıyor.

Bu korkunç bir tahammülsüzlük değil mi?

Evet ama ben bunu sadece bir kesime yüklemek istemiyorum. Daha doğrusu yüklemek istediğimiz kesim zaten belli, yakmak, yıkmak, katletmek onların genlerinde var. Ama bu vebali yaşaması gereken başkaları da var.

Açar mısınız?

Düşünün ki kendine sanatçı diyen, yazar, çizer, aydın, gazeteci diyen, köşe başlarında yada televizyon kanallarında solculuk yada demokrasi adına yorum yapıp kalem tutan eller var. Birçoğunun sosyal medyada hesabı var. Sabah akşam HDP düşmanlığını körüklediler. Kuşkusuz eleştirebilirsiniz. Hatta oy vermeyeceğini açık açık beyanda edebilirsin. Ama bir solcu olarak sen bile tahammül edemiyorsan HDP’ye yakıp yıkmayı huy edinmiş elin faşistinden ne bekliyorsun. Onlar yakıp yıkınca demokrasiden, özgürlükten, tahammülden bahsediyorsun. Maalesef bu seçim sürecinde bunlar iç içe yaşandı.

Yılmaz Özdil’i mi kastediyorsunuz?

Hayır. Yılmaz Özdil’den çok daha önemli isimler var. Zira Yılmaz Özdil’in “HDP’ye oy vermeyin” çağrısı HDP’ye oy vermek için geçerli bir sebep de olabilir. Benim söylemek istediğimin siyasi boyutu kadar insani boyutu da var. Sen solculuk adına sabah akşam HDP’yi hedef gösterecek yorum ve yazılar yaparsan daha doğuştan HDP’yi hedef belleyen faşist zihniyetin yakıp yıkmasını kınayamazsın. Daha doğrusu kınaman bir anlam ifade etmez.

İlk şiir kitabınız. “Gülümse seviyorum” nasıl karşılanıyor?

Gayet iyi. Çok yakında ikinci baskısına geçilecek. İlk başlarda dağıtımda biraz sorun yaşandı ama zamanla aşılacak bir durum bu. Maalesef bu ülkede çok tanınan bilinen yazarçizer değilseniz dünyanın en iyi şeylerini de yazıp çizseniz onu halka ulaştırmanız zaman alıyor.

Yeni çalışmalar var mı?

Evet var. Kasım ayına bir roman, yılsonuna da yeni bir şiir kitabı yetiştirmeyi düşünüyorum. Çalışmalarına başladım bile.

Hedef?

Hedef İstanbul Kitap Fuarına iki, Ankara kitap Fuarına 3 kitap ile girmek.

Okurlar “Gülümse seviyorum” isimli kitabınıza nerelerden ulaşabilirler?

Öncelikle bulundukları il’in herhangi bir kitapevine gidip sipariş verseler kitap bir şekilde ellerine ulaşabilir. Tabi ki bu kitabın bulunmadığı iller için geçerli. Ama Ankara’da Dost, İmge ve Arkadaş Kitapevleri, İzmir’de Yakın Kitapevi, Mersin’de Sokak Kitapevinden edine bilirler. İstanbul için birçok kitapevi ismi verebilirim. Ama kitap yoksa bile, Emek Dağıtım, İnsancıl Dağıtım ve Dost Dağıtımdan isim söyleyerek istete bilirler.

Romandan örnek istemek zor olacak ama yeni şiir kitabınızdan birkaç örnek verebilir misiniz okurlarınıza.

Tabi ki. Neden olmasın. Kısa şiirlerimden birkaç örnek vereyim:

***

sen yoksan

sol yanım noksan

***

Sana değilse bu özlem

Yaşanası ömrüm kimin umurunda

***

ben kalbine giderken

sen gücüme gidiyorsun

Çok teşekkürler . Son olarak. Seçimlerde oyunuz kime?

Hırsıza oy yok.