Mehmet Göcekli / Demokrat Haber

 

SKY Türk kanalında Hilmi Hacaloğlu’nun sunduğu Şimdi Söz Sizde’de BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş izleyicilerin sorularını yanıtladı. Bir izleyici “Şoreş Tolaz Diyarbakır Belediye Başkan adayı olacakmış, doğru mu?” diye sorunca Demirtaş’ın rengi değişti. BDP Eş Başkanı "arkadaşlar şaka istemiş herhalde" dedi ve bu konuda kendisine ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi.

 

Ama twitter’dan yanıt gecikmedi: “Şoreş Tolaz’dan jet açıklama: Selhedîn başqan’a rağmen adayım..”

 

Programdan sonra Selahattin Demirtaş Twitter hesabından şunları yazdı: “Şoreş Tolaz'ın iyi bir siyasetçi olduğunu düşünüyorum, @baydemirosman alınmasın ama kendisi belediye başkanı da olabilir elbette:))”

 

Ekşi Sözlük’te “osman baydemir'in yerine diyarbakır büyükşehir belediye başkanlığı için adı geçen bir isim. bahoz erdal ve fehman hüseyin'in türkiye şubesi olduğuna dair söylentiler var. bilemiyorsun tabi” diye yazılınca düğüm iyice karmaşıklaştı.

 

Artık sosyal medyada dolanan herkes ‘kim bu Şoreş Tolaz?’ sorusunun peşine düşmüştü. Demokrat Haber büyük bir habercilik başarısına imza atmadı, hemen ilgili arkadaşlara bi twit attı, gerisi geldi.

 

İnternette biraz araştırınca Doğan Güzel’in bant karikatür karakteri Qırık’ın okumuş arkadaşlarıyla yüzyüze olduğumuzu hissettik. Qırık’la aynı mahallede, aynı kültür içinde yaşamış ama zamanla şehre, okula, kaleme, internete bulaşmışlar sanki.

Söyleşi talebimizi kabul edip “preze nedir?” sorumuza verdikleri yanıtta “Amed sokaklarına terini değdirmiş Qırık kültürünün bazen karşı tarafa bazen de sisteme muhalefetidir” demeleri tahminlerimizde haklı çıktığımızın işareti gibi oldu.

Tolaz.org’ta “Meksika ordusundan KCK’ye transfer olan kadın askerler imza töreninin ardından küçük bir gösteri yaptı” gibi başlıklar görünce Zaytung kokusu aldık. İzi sürdük, sorduk, öğrendik. Bakalım Şoreş Tolaz kimmiş?… Kürt 2.0 ekibi ile yaptığımız röportaja buyurun…

 

Şoreş Tolaz kimdir?

Şoreş Tolaz, Kürdün sosyal medyası ile biraz ilgili olanlar için son aylarda çok şey olmakla beraber, aileden biri artık. Tolaz, sitemizin adı; Şoreş ise bizim twit ve haberlerde kullandığımız hayali bir karakter. Her türlü haberin öznesi Şoreş olunca, artık “Şoreş ve maceraları” tadında bir algı ve ismini duyar duymaz yüzde bir tebessüm görünür oldu. Şoreş, Tolaz projesinin hayali karakteridir. Şoreş Tolaz ismi ise dün gece Twitter’da üretilen bir ad. @SiziYimeyiz adlı kullanıcının Hilmi Bey’in programına soru olarak attığı bir soruda geçti ve ondan sonra da yayıldı. Sayın Demirtaş da Tolaz’ı twitter’dan beğenerek takip edenlerden, bilir bu karakteri ve haliyle espriye müdahil oldu.

“ORTADA BİR CİNNETSEL HAL VAR”

Biraz da Tolaz.org’tan bahsedebilir misiniz?

Tolaz.org formatını Zaytung’tan esinlenerek alan ama tüm içeriği ile tamamen “Kürdewar” olan bir proje. Teknik işlerini, hamallığını 5 kişinin yaptığı fakat içeriğin herkese açık olduğu, herkesin katkıda bulunup kendi adı ile “preze”sini, haberini yayınladığı bir site.

Kürdün kendine dönük, savaştığı ve bazen altında ezildiği olguların yapı-sökümsel haline denk geliyor yaptığımız. Siyaset, politika, spor ve günlük yaşamın Kürdî ruhuna ironi yolu ile ulaşırken, merkez medyanın, sömürgesel dil yarasının-lanetinin görsel-işitsel haline de Kürt mahallesinden yaklaşarak dalgasını geçer. Gözlem üzerinden günceli yorumlar ve en can alıcı noktadan yakalamaya çalışır. Tolaz ayrıca bir “dil”dir. Kendimizi anlamanın bir başka dili diyelim. Bir mecra açtık buradan. Çünkü ortada bir cinnetsel hal var ve bazen ne deseniz eksik kalıyor. Korkunun hakim olduğu ortama Kürdün mizahı çok iyi cevaptır. Siyasetten bile etkilidir. Gerçekmiş görünen maskesini delip geçer, nefes aldırır…

“KÜRT 2.0 FELSEFESİNE SADIK KALMAYA ÇALIŞAN BİREYLERİZ”

Siz kimsiniz?

En mikro ve makro düzeyde “Kürt 2.0 felsefesi”ne sadık kalmaya çalışan bireyleriz…

Kürtlüğü ile sorunu olan ve bunu saklamayanlardanız. Yıllar oldu, bu sloganımız hiç değişmedi.

Çeşitli site ve projeler ile Kürt hareketinin yarattığı devrimsel mobilizasyonuna katkıda bulunmak isteyen gönüllü ve kolektif bir ekibiz…

"GÜNEŞ DOĞUDAN DEĞİL DE BATIDAN DOĞSA BİR SABAH”

Kürt 2.0 felsefesi ne peki? Neyi anlatmak istiyorsunuz bu ifadeyle?

Kürt 2.0 felsefesi yada kavramı temelini "Web 2.0"dan alan ve zihinsel, üretimsel anlamda yeni bir Kürdün inşasından çok, "farkındalık-kendini tanıma" üzerinden sorun yaşamayan Kürdün temsilidir, kendisi ile barışmasıdır. Yani "eksik" olma halinin Baudrillard'ın tabiri ile hakikatın düş kırıklığından doğma bir hal olduğunu bilendir.

Hani bir adama demişler "Güneş doğudan değil de batıdan doğsa bir sabah, şaşırır mısın?" Adam gayet sakin cevaplamış: "Ben niye şaşırayım ki, güneş şaşırmış.."

İşte bu adamın dinginliğini ve farkındalığını amaçlar. Çok basit ve sade bir kendini bilme hali..

“HER DÖNEMİN BİR RUHU VAR”

Amacınız ne?

Güzel bir Kürt atasözü var, “Brîndar bi birîna xwe zane (Yaralı, yarasını bilir)” der. Hawar ekolü manifestosunun da girişi bu “bilinç” algısı üzerine kurulu ve haliyle müthiş bir mirastır. Hegel’in “her dönemin bir ruhu var” deyişine Kürdün de zihniyet inşasının kendini dayatması gerektiğine inanıyoruz. Bir Kürdün “Hakkımız yeniyor, Kürtler eziliyor” demesinin artık kendine hakaret olduğuna inanıyoruz. Steve Biko’nun efsanevi tespiti “Hem kıçımıza tekme vuruyorlar hem de ne yapmamız gerektiğini söylüyorlar”daki açık, net bir ruh sömürgesinden kurtulmak istiyoruz.

Yaşamın dayattığı simulatik bahara eklenen kimliksel hezeyana karşı koruyucu kalkanın “üretmek” olduğunu iyi kavramış bulunuyoruz. Reelde taş atarken, savaşıp tutuklanırken, bir yandan da yazı ve aklın vicdanı ile derdini, amacını ifade eden bir dert işte…

Bir metodoloji geliştirmek istiyoruz. Tez, anti-tez ve sentezini kendi dinamikleri ile oluşturma gücünü, dirayetini gösterebilecek bir amaç bu…

“PREZE HAYAT DOXRÎ YAŞANMAZ”

“Preze” ne demek?

Preze’yi Türkçe olarak tam ifade edecek bir kelime bulmak zor. Çünkü Amed sokaklarına terini değdirmiş Qırık kültürünün bazen karşı tarafa bazen de sisteme muhalefetidir. Prezecî diye tabir edilen kişilikler vardır. Bu bağlamda preze içinde ikili bir anlam taşıyor. İnanmak ve anlamak arasındaki çizgide seyir eden bir kelime.

Adorno’dan esinlenerek “Preze hayat doxrî yaşanmaz” diye slogan yaptık. Preze eğer salt manası ile “gerçek olmayan, yalan, hayali söylem” ise, o halde ürettiğiniz prezelerinizi bize gönderin diyoruz. Site üzerinden gönderdiğiniz prezeler çıkarımlar, gözlemler ve ironilerinizdir…

Sitenizdeki “Kürt 2.0 E-dergi”den kastınız ne?

Şuan online bir dergi çıkarıyoruz. Dergimizin adı “Kürt 2.0” ve sadece net üzerinden dağıtıma giriyor. 5. sayıya geldik. Yazarak yüzleşmenin gücü üzerine belki sonradan fark edebileceğimiz muazzam bir iş aslında. Her sayı için bir konu belirlenir ve duyurulur, yazmak isteyenler yazar, başka başka sayfalarla desteklenerek bir dergi ortaya çıkar. Net üzerinden üretim gücüne inandığımız arkadaşları yakalama, beraber iş yapma ve beraber iş yapmanın döngüsüne sokma gayretidir.

Halaydır, katılın diyoruz…

Tüm sayılara ulaşmak isteyenler bu adresten ulaşabilir: http://www.bijwenist.org/e-dergi/