1 Mayıs’a katılacakları haberleriyle gündeme gelen Antikapitalist Müslüman Gençler ile neler yaptıklarını konuştuk…

Kadir Kaçan / Demokrat Haber İstanbul

Anti-Kapitalist Müslüman Gençler olarak 1 Mayıs'a katılma sebebinizi kısaca anlatır mısınız?

Bize göre müslümanlığın genelinde buna neden gösterilebilecek birçok argüman mevcut. Bizim inancımız gereği yaşarsak, her türlü haksızlığa, zulme, emeğin sömürülmesine karşı olmak zorundayız. Bu zorunluluk bize acıların evrensel olduğunu ve bu acılara sebep olan tüm faktörlere karşı birlik olunması gereğini bir kez daha tecrübe ettirdi. İşte 1 Mayıs günü bizler için bu günlerden biridir.

Siz nasıl örgütlendiniz?

Nasıl örgütlendiğimizden çok neden örgütlenme gereği duyduğumuz daha önemli. Bizler duyarlı olduğumuz sorunlar ve ortak paydalarımız üzerinde kullandığımız kavramların müslümanlık içinde telaffuz edilmesinin aslında dışarıda karşılığının olduğunu dile getirmek için bir araya geldik. Ve sosyal medya bizim için iyi bir alandı. Sosyal medya üzerinden organik bağlarımız oluşmaya başladı. Ve ara ara kolektif işler yapıyorduk. Lüks iftar protestolarında Emek ve Adaletin Platformu’nun arkasındaydık, sokakta yaşayan evsizler için eylemlerde aktif rol aldık şimdi de sosyalist ve diğer fikirlerden dostlarla omuz omuza 1 Mayıs’ı kutlayacağız.

ÖLEN İŞÇİLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINACAK

Eylemlilik şekliniz diğer 1 Mayıs katılımcılarından farklı görünüyor. Bizlerle eylemi nasıl yapacağınızı paylaşır mısınız?

Açıkçası eylem şeklimiz 1 Mayıs sabahına kadar sorgulanmaya devam edecek. Ama şu ana kadar aldığımız karar şu şekilde. Önce Fatih camii avlusunda zulme uğramış ve ötekileştirilmiş siyahi dostlarımız /göçmenler kendi dertlerini, acılarını anlatacaklar. Hemen ardından sokağa terk ettiğimiz yani sokak çocukları/ madde bağımlılığına bulaşmış sokak çocukları kendi kederlerini anlatacaklar. Daha sonra taşeron işçiler aynı şekilde devam edecekler, ve ardından basın açıklaması ve iş kazalarında ölen işçiler için gıyabi cenaze namazı kılınacak. Daha sonra 1 Mayıs meydanına kitlemizle beraber sloganlarımızla gideceğiz.

ULUDERE’DE KATLEDİLEN KARDEŞLERİMİZ İÇİN GİDİYORUZ

Peki sloganlarınız neler olacak?

Bizler 1 Mayıs alanına İslam ve diğer düşünce kesimlerinin gecikmiş olan buluşmasını sağlamak için gidiyoruz. Amacımız beraber ağlamak ve geçmişe bir çizgi çekmek. Açıkçası çoğumuz zaten daha önceden bireysel olarak 1 Mayıs’a katıldığımız için 1 Mayıs’ta nasıl davranmamız gerektiğini ve hangi dilin kullanılması gerektiğini iyi biliyoruz. Dilimiz acıların ortaklığı üzerinde olacak. Arapça, Kürtçe, Türkçe ve diğer dillerde dilimiz döndüğü sürece her zulmü dile getirmeye çalışacağız. Bizler oraya Ceylan Önkol’a ağlamaya gidiyoruz, Tuzla’da ölen işçileri kader olarak dile getiren zihniyetle hesaplaşmaya gidiyoruz. Bizler oraya Uludere’de katledilen kardeşlerimiz için gidiyoruz. Ve yine bizler oraya tüm ezilen ve emekçilerimizin yanında olan dostlarımızın dostluk ellerini sıkmaya gidiyoruz...

Peki medyanın ilgisi çok büyük bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Olması gereken budur zaten. Medyanın bu tür konularda halkı bilgilendirme görevini yerine getirmesi gerekir. Bazı kesimlerin yapmış olduğu birkaç haber dışında genelinden çok memnunuz. Tüm medyaya buradan teşekkürlerimizi bildirmeyi borç biliriz...

MAZLUMLARLA YAN YANA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Bu ve bu tür eylemlerin devamı gelecek mi yoksa bu geçici bir birliktelik mi?

Bu tip eylemleri daha önceden de yaptık. İhtiyaç duyulduğunda devamı da yapılacak. Neticede biz dini, adaleti, özgürlüğü bir vicdan meselesi olarak görmüyoruz. Biz bunları vicdanla başlayan bir iş olarak görüyoruz. Azgın Kapitalizm’in ve Neo-Liberal maskeli Emperyalizm’in her türlü zulmüne karşı mazlumlarla yan yana olmaya ve kendi mücadele ve dayanışma pratiklerimizi kurmaya devam edeceğiz.

ÇOK GÜZEL TEPKİLER ALDIK

Sosyalistlerden olumlu ya da olumsuz tepki geldi mi?

Bütün sol değil ama bazı sol oluşumlardan umduğumuzdan çok güzel tepkiler aldık. 1 Mayıs’ta kendi yanlarında omuz omuza aynı amaç için bir arada aynı havayı solumanın hem bizi hem de onları sevindireceğini söylediler. Umarım suni ayrımlar, bu yaptığımız çalışma ile bir daha yaşanmamak üzere kapanır.