Prof. Murat Belge, Gezi Parkı eylemleri nedeniyle Akil İnsanlar Heyeti'nden istifasına dair "Gezi parkında ortaya konan tavrın şahsıma olduğunu düşündüm ve harekete uğradığımı hissettim. Birlikte çözüm yapacağımız kişi bana hakaret etmeye başladığı zaman anladım ki birlikte çözüm yapamayacağız" dedi.

"Eğer bütün Akil İnsanlar Heyeti hep birlikte istifa etmek isteseydi ben karşı çıkardım" diyen Belge, çözüm için özerkliğin Türkiye çapında kurulması gerektiğini belirtti.

"Abdullah Öcalan bence serbest olmalı" diyen Prof. Belge, "benimle aynı fikirde olmayan biri sürü insan var" notu düşerek "Kürt bölgesinde durumu düzene koymaya çalışırken İzmir'de isyan çıkarırsan olmaz" ifadesini kullandı.

Murat Belge'nin Yeni Şafak'tan Büşra Sönmezışık'a verdiği söyleşinin ilgili kısmı şöyle:

'ÖZERKLİK KURULMALI'

Sizin çözüm öneriniz ne?

Risklerini göze alarak özerkliğin yapılması. Ama bunu tüm Türkiye için yapmalısınız. Sadece Siirt değil Uşak'ta bulunan halk da kendi valisini seçmeli. Ve bu özerkliği etnik temelli bir federasyon haline getirmeden yapılması gerekiyor. Türkiye'nin federatif devlet olmasından yana değilim. Federasyon sisteminin temeline etnikselliştirdiğinde uzun vadede farklılığı ve ayrılığı yeniden üreten bir temeldir. Etnitize ile tanımlanmayan 'vatandaşlık' temeli olabilir.

Yeni anayasa içeriği ne olmalı?

Benim için ideal anayasa kolektif değil bireysel hakların tam olarak karşılandığı bir anayasadır. Ben Kürdüm veya ben Türküm ayrımını sürekli akla gelmeyecek düzeyde olmasıdır. Bu nedenle anayasada Kürtlerin kurucu halk olma ibaresinin yer almasını önemsemiyorum.

'ÖCALAN BENCE SERBEST BIRAKILMALI AMA...'

Öcalan'ın serbest bırakılması isteği yerine getirilebilir bir istek mi?

Bence bırakılmalı. Tabi şöyle bir durum var: toplumda inançlar ve değerler var. Öcalan'ın serbest bırakılması öyle kolay istenebilecek bir şey değil. Benimle aynı fikirde olmayan biri sürü insan var. Bu kişileri hesaba katmadan aklına estiğini yapamazsın. Kürt bölgesinde durumu düzene koymaya çalışırken İzmir'de isyan çıkarırsan olmaz. Bunu Kürtlerin de hesaba katması lazım. Bunları hesaba katmadan konuşan çok insan var.

'ERDOĞAN, HAKARET EDİNCE BİRLİKTE ÇÖZÜM YAPAMAYACAĞIMIZI ANLADIM'

Heyette bulunan kişilerle uyum sorunu yaşadınız mı?

Olmadı. Derin görüş ayrılığı benim akilliği bırakmam oldu.

Raporun verilmesine üç hafta kala akilliği bıraktınız. Neden?

Gezi parkında olanlardan dolayı Başbakanın gösterdiği anti demokratik tutum nedeniyle istifa etme kararı aldım. Gezi parkında ortaya konan tavrın şahsıma olduğunu düşündüm ve harekete uğradığımı hissettim.

Deniz Ülke Arıboğan köşe yazısında sizin için 'Biz de bu süreç içinde barış ve huzur için çok hakarete uğradık. Kendini demokrat bizi yandaş konumuna soktu' dedi…

Ama bu başka bir şey. Birlikte çözüm yapacağımız kişi bana hakaret etmeye başladığı zaman anladım ki birlikte çözüm yapamayacağız. Halk tepki gösterebilir, hakaret de edebilir. Kendimi demokrat yapma gibi bir niyetim yoktu. Öyle düşünseydim başında reddederdim. Ayrılma kararını çok zor verdim. Gezi parkı meselesi çıktığından beri kıvranıyorum. Birlikte rapor yazmak için toplandığımızda grup beni kalmaya ikna etti.

'SÜREÇTEN SONRA AYRILMAYI DÜŞÜNEMEDİM'

Süreci sonlandırdıktan sonra ayrılmayı neden istemediniz?

Düşünemedim. Buna duygusal bir karar da diyebilirsin. Ben doğru yaptım herkes benim gibi yapsın gibi bir iddiam yok. Bütün o laflardan sonra orada oturmak bana anlamsız geldi. Gezi Parkı konusunu konuşmadan o işi yapmayı kendime yediremem. Protesto ettim.

'TÜM HEYET İSTİFA ETMEK İSTESEYDİ BEN KARŞI ÇIKARDIM'

Bu direk Başbakan'a yapılan bir protestoysa toplumu ilgilendiren bir meselede süreçte askıya almak daha doğru olmaz mıydı?

Belirgin bir örnek var. Başbakan 'Sayın Abdullah Öcalan'a özgürlük' diyen bir topluluğa karşılık, 'Terörist başının fotoğrafını neden koydunuz' gibi bir soru soruyor. Bu ikisini bir araya getirmek mümkün değil. Biz bu barışı Kürtlerle yapıyoruz. Kürtlerde Öcalan'a terörist başı dendiği zaman barış süreci biter. Kimseyi suçlamak gibi bir niyetim yok benimki tamamen bireysel ve duygusal alınmış bir karar. Şu var, eğer bütün akil insanlar heyeti hep birlikte istifa etmek isteseydi ben karşı çıkardım.