Barış İçin Öcalan'a Özgürlük Platformu'nun düzenlediği sempozyuma katılmak üzere İstanbul'a gelen BASK Ülkesi Abertzale Solu'ndan İon Andoni Lekue Eguren, Fırat Haber Ajansı'na verdiği söyleşide İmralı'da Abdullah Öcalan'la yapılan görüşmeleri ve süreci değerlendirdi.

"ÖNKOŞUL ARANMAMALI"

Eguren, İmralı'da başlayan görüşmeler ile ilgili olarak, "Görüşmelere herhangi bir önkoşul olmaksızın başlamak çok önemli" dedi.

"DİYALOGDAN VAZGEÇİLMEMELİ"

Başladıktan sonra diyalogdan vazgeçilmemesi gerektiğini belirten Eguren, "Paris'teki suikastlar gibi olayların yaşandığı koşullarda bile süreç devam etmeli. Tüm zorluklara rağmen diyalogda ısrarcı olmak gerekiyor. Yani önkoşulsuz başlamak ve sonra da devam ettirmek gerek. Asıl önemli olan sürecin kendisi" diye konuşan Eguren, "asıl demek istediğim önemli olan süreci ileriye taşımak" dedi.

HAKİKATLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU

Eguren "Türkiye'de Kürt hareketi, Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını istiyor. İspanya-BASK sürecinde böyle bir deneyim yaşandı mı?" sorusuna ise, şu yanıtı verdi:

"İspanya-BASK arasındaki çatışma süreci 50 yıllık bir süreç. Bu süreçte iki taraf açısından da çok sayıda insan hakkı ihlalleri yaşandı. Ama bunların tartışılması ancak son bir kaç yıldır yapılan bir şey. Dolayısıyla böyle bir komisyon kurulmadı. Ama bunu istiyoruz. Buna dair çalışmaların ilk sinyali BASK parlamentosunda verildi. Devlet terörünü araştırmak için bir komisyon kuruldu. Bunun çok sınırlı kaldığını düşünüyoruz. Gelecekte her iki tarafın da yaptığı tüm ihlalleri konuşmak istiyoruz. Birlikte çalışıp hasarı onarmalı ve çatışmalı süreçlerin tekrar yaşanmaması için tarafların anlaşmasını sağlamalıyız."

"İSPANYA KENDİ SUÇLARINI DAHA KABUL ETMİŞ DEĞİL"

Sürecin "yüzleşme, çatışmalardan zarar görenlerin rehabilitasyonu ve çatışmalı sürecin bir daha tekrarlanmaması" şeklinde üç temel prensibinin olması gerektiğinin altını çizen Eguren, "İspanya hükümeti en başta kendi işlediği insan hakları ihlallerini daha tanımış durumda değil. İlk önce zaten bunun için mücadele ediyoruz" dedi. (anf)