Bugün artık sadece kan, gözyaşı, kaos, savaş dörtlüsüyle anılan Suriye'ye biraz da farklı bir yanından bakalım. Ömer Süleyman'la tanışmadıysanız, vakti gelmiş demektir.

Suriye'de Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Serêkanî (Resulayn) kasabasından olan Ömer Süleyman, vakti zamanında sadece bir düğün sanatçısıydı ama artık bir dünya starı! Ünü dört bir yanı sarmış durumda.

Dünyanın kalburüstü müzik festivallerinde de sahne alıyor, Nobel ödül gecelerinde de. Dünya starlarından Damon Albar'la da Björk'le de düet yaptı. Ama hiç de tarzını bozmadı; ilk başta klavyecisiyle nasıl düğünlerde sahnedeyse, şimdi de aynı. Tabii ki eğlence sektörünü elinde tutan organizatörler de peşinde. Bizim buralardan bir organizatör amacına bir kere daha ulaştı ve Ömer Süleyman'ı 30 Kasım 2015 günü Babylon Bomonti'de dinlemek mümkün. (Detaylı bilgi için: https://www.facebook.com/events/1644951085783686/)

Hafifmuzik.org'dan Berk Sayan, Ömer Süleyman'la konseri öncesi kısa bir soru cevap yaptı. Sayan'ın küçük söyleşisi şöyle: 

Müzikle ilişkin nasıl başladı?
Müzik her zaman yaşadığım evin, mahallenin, bölgenin çevresindeydi. Şarkı söylemeye küçük yaşlarda evde başladım, ailem ve arkadaşlarım sesimin iyi olduğunu söylerlerdi.

İlk konserin neredeydi? Neler çaldın, kimler izledi, ortam nasıldı?
İlk kez nerede şarkı söylediğimi soruyorsanız, Suriye’de bir düğünde yaklaşık 5-10 dakika sahnede kaldım. Hangi şarkıydı söylediğim hatırlamıyorum tam olarak ama muhtemelen yavaş bir Mawal şarkısıdır.

Düşünce dünyanı en iyi tarif eden isimler/filmler/kitaplar/albümler hangileri?
Açıkçası bu saydıklarınızın hiçbiri benim ilham kaynaklarım arasında yer almıyor. Ama muhakkak bazı şarkıcılardan etkilenmişimdir, mesela Um Kulthum, Fairouz ve diğer harika Arap şarkıcılar.

Hiç dinlememiş birine müziğini nasıl anlatırsın?
Müziğimi tanımlamak benim için gerçekten zor. Daha önce hiç böyle bir şey istenmemişti benden. Önce dinleyin ve sonra kendi kararınızı kendiniz verin diye tavsiyede bulunabilirim ancak.

Şu ara kafayı taktığın sanatçı/albüm/şarkı/soundtrack hangisi? Neden?
Ben gerçekten kaset ya da cd benzeri şeylere sahip değilim. Evimde, bilgisayarımda ve arabamda güzel müziklerim var ancak koleksiyoner değilim. Ama dediğim gibi favorilerim saf güzelliğiyle karizmasıyla, sahne duruşuyla Um Kulthum ve saf güzelliğiyle Fairouz.


Ömer Süleyman'ın 2013 Nobel Barış Ödülü töreni performansı