Romanya’da evlilik eşitliğini tartışmaya açan referandumda katılım yeterli çoğunluğa ulaşmadı.

6-7 Ekim’de gerçekleştirilen referandumda katılım yüzde 20,4’te kaldı. Referandumun geçerli olması için kayıtlı seçmenin en az yüzde 30'unun sandığa gitmesi gerekiyordu.

Romanya yasalarında evlilik “eşler arasında” olarak tanımlanıyor ve cinsiyet belirtilmiyor.  Geçtiğimiz aylarda 3 milyon Romanyalının imzaladığı ve “evliliğin bir erkek ve bir kadın arasında olması” gerektiğini savunan bir kampanyanın ardından, Romanya’da evlilik eşitliği konusunda bir referandum yapılmasına karar verilmişti.

Seçmenler Anayasa’da evliliğin “kadın ve erkek arasında” şeklinde değiştirilip değiştirilmemesini oyladı.

Referandumda çoğunluğun sağlanması eşcinsel evliliklerin önünü kapayacaktı.

LGBTİ AKTİVİSLTER KARŞIYDI

Aktivistler, referandumu insan haklarını hedef almasının yanısıra, 43 milyon Avroluk bütçenin ülkedeki eğitim ve sağlık sistemi sorunları için kullanılabileceğini söyleyerek eleştirmişti.

Romanya’da evlilik eşitliği tanınmıyor. Ancak Temmuz 2018’de Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla, Avrupa Birliği (AB) vatandaşı eşcinsel çiftlere oturma izni verilmesinin önü açılmıştı.

Uluslararası LGBTI Derneği ILGA’dan Katrin Hugendubel “Bu referandum, insanların ayrımcılığı onaylamasını amaçlıyor. Gökkuşağı aileler, çeşitli aile grupları Romanya’da yaşıyor ve hepsi bu öneri nedeniyle tehdit altında” demişti.

Romanya'da anayasal değişiklik için cumhurbaşkanı, hükümet ve parlamentodaki milletvekillerinin en az yüzde 25'i teklif verebiliyor ya da 500 bin imza toplanması yeterli oluyor.

Kaynak: Bianet