Mersin'de Romanların yoğunlukta yaşadığı Turgutreis Mahallesi’nde başlatılan kentsel dönüşüme tepki gösteren yurttaşlar, "Nereye gidelim?" diye sordu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AKP yönetiminde olan Akdeniz Belediyesi, çoğunlukta Romanların yaşadığı mahallelerden biri olan Turgutreis Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi adı altında boşaltmak istiyor. 2020’de kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallede, zemin artı 7 katlı binalar yapılması planlanıyor. Yıkım süreci belirsizlik içindeyken proje 2020’de askıya çıkarak, mahalleye tabela asıldı. Yeni evlerin hak sahiplerine 300 bin lira borçlanma karşılığında verilecek olması yoksul yurttaşları kara kara düşündürüyor. Roman kültürünün yaşatıldığı mahallede, birçok kişi söz konusu projeden habersiz. 

'SOKAKTA MI YAŞAYALIM?’

Cemil Uğur'un Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, elli yıldan fazla bir süredir mahallede yaşadığını dile getiren Naciye Söğüttekin (71), bir hanede birkaç ailenin yaşadığını, tapu senetlerinin olduğunu kaydetti. Söğüttekin, “Hastayım, bir çocuğumun gözleri görmüyor, biri de Akdeniz Anemisi. Yaştan dolayı aldığım emekli maaşıyla geçiniyoruz. Bir yıl önce gelip, ölçüp gittiler. Kimse gelip bize bir bilgi vermedi. Buraları yıkarlarsa nereye gideceğiz. Zar zor geçimimiz sağlıyoruz. Bu hasta halimle nereye gideceğiz” diye konuştu.

Ev temizliği yaparak geçimini sağlayan Muazzez Nurvel (45) kiracı olarak kaldığı eve bin 400 TL verdiğini ve evlerin yıkılmasıyla birlikte başka bir ev bulmakta zorlanacağını dile getirdi. Nurvel, “Kiracıyım, buranın yıkılmasıyla nereye gideceğim? Kiralar haddinden fazla arttı. Kiralar olmuş, 3-4 bin TL. Bu fiyatta kirayı ödeyemem. Sokakta mı yaşayayım? Kentsel dönüşüme karşıyım” dedi. 

‘EVİMİZİN YIKILMASINI İSTEMİYORUZ’

Annesinden kalan evinin senetli olduğunu ifade eden Gülbahar Nurvel (74) de, “Bizler burada yıllardır yaşıyoruz. Niye yıkacaklar? Bize nerde yer verecekler? Bir ara ‘Romanlar için TOKİ yapacağız’ dediler. Yıllardır oyalıyorlar, yapacakları da yok. Şimdi birkaç kuruş verip, bizi evimizden çıkarıp, yeni evler yapıp satacaklar. Biz ise o verilen parayla birkaç yıl ancak kiramızı vereceğiz. Bunu kabul etmiyoruz. Evimizin yıkılmasını istemiyoruz” diye konuştu.