Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 6-7 Aralık 2013'te polis tarafından öldürülen M. Reşit İşbilir, Veysel İşbilir ve Bemal Tokçu'nun ölüm yıldönümünde yapılmak istenen anmaya yönelik polis saldırısı sırasında yine polisler tarafından öldürülen Rojhat Özdel'in Malatya Adli Tıp Kurumu'ndan alınan cenazesi, Suüstü Köprüsü'nde binlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Cenaze törenine HDP Hakkari milletvekilleri Adil Zozanî ve Esat Canan, HDP ve DBP il, ilçe yöneticileri, il, ilçe ve belde belediye eş başkanları ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Sarı, kırmızı ve yeşil flamaya sarılan Özdel'in cenazesi, geçen yıl aynı gün polisler tarafından öldürülen Reşit ve Veysel İşbilir'in mezarının yanına defnedildi.

"IŞİD İŞBİRLİKÇİLERİ TARAFINDAN KATLEDİLDİ"

Törende konuşan DBP Hakkari İl Eş Başkanı Musa Çiftçi, aileye başsağlığı dileklerinde bulunarak, "Rojhat evinin 100 metre ötesinde IŞİD'in işbirlikçileri tarafından katledildi. Kobanê'de IŞİD, Kuzey'de ise onların arkadaşları 17 yaşındaki çocuklarımızı öldürüyor. Bu olay da Şemdinli olayları gibi halkımıza karşı geliştirilen yeni konseptin bir parçasıdır. Bu konseptin talimatını Başbakan Davutoğlu verdi, Hakkari Valisi ve Yüksekova Kaymakamı da uygulamaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

"KAMU DÜZENİNİ ROJHAT DEĞİL ,DEVLET BOZDU"

Ardından söz alan Adil Zozanî, polislerin Rojhat'ı sağ yakalayabilme imkanları varken, öldürdüklerini dile getirdi. Hakkari ve Yüksekova'da devletin varlığının sorgulanmaya ihtiyacı olduğunu ifade eden Zozanî, "Başbakan Davutoğlu istediği kadar kamu düzeninden bahsetsin. Kamu düzenini bozan biz değiliz, 17 yaşındaki Rojhat kamu düzenini bozmuyordu. Kamu düzenini bozan devletin kendisidir" diye konuştu. Zozanî, Başbakan Davutoğlu ile İçişleri Bakanlığı'nı sorumluları açığa çıkarmaya, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na da bir an önce kente gelerek incelemede bulunmaya çağırdı.

Aile adına konuşan Özdel'in amcası Abdulhaluk Özdel ise törene katılanlara teşekkür ederek, "Şehit sadece bizim değil, Kobanê'nin, Kürdistan'ın ve Gever'in şehididir. Rojhat arkadaş öldürülmedi, infaz edildi. Sağ yakalandı ve infaz edildi. Bunu herkes böyle bilsin" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların dualar okuyan kitle, sloganlar eşliğinde mezarlıktan ayrıldı. Öte yandan İpekyolu üzerinde bulunan Sabancı Kavşağı'nda ateş yakarak yolu trafiğe kapatan bir grup genç, yoldan geçen araçlarda kontrol yaptı. (ANF)


İlgili haber: Görgü tanıkları: İnfaz edilen Rojhat Özdel'e yaralı halde işkence yapıldı