Hakkında açılan iki ayrı davadan 19 yıl hapis cezasına çarptırılan 33 yaşındaki Nûdem, cezaevi sürecinde kemik erimesi hastalığı ve ses tellerine ciddi zararları olan Graves (zehirli guatr) hastalığına yakalanmıştı.
 
Sesini kaybetme korkusu yaşayan Nûdem’in serbest bırakılması için Pink Floyd üyesi Roger Waters, Amerikalı oyuncu, yapımcı ve yazar John Kusack, oyuncu Mark Ruffalo, filozof Angela Davis gibi dünyaca ünlü isimler çağrıda bulundu. Noam Chomsky de, Nûdem’e verilen cezanın ağır bir adaletsizlik olduğunu belirten bir mesaj yayınlamıştı.

Nûdem için “Free Nûdem Durak-Nudem İçin Adalet” kampanyası yürüten komite üyesi ve Nûdem Durak’ın kardeşi Firdevs Durak Waters’ın önümüzdeki günlerde gitarını Nûdem’e hediye etmek üzere Türkiye’yi ziyaret edeceğini duyurdu.

WATERS GİTARINI NÛDEM’E GÖNDERMİŞTİ

Waters kampanyaya uzun nefesli bir proje ile katılıyor. Nûdem Durak için “O bizim kız kardeşimiz” diyen Waters, Durak’a cezaevinde müzik aletleri sağlanamamasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Açıklama yapmakla sınırlı kalmayan Waters gitarlarından birini de Nûdem'e, cezaevine gönderdi.

ULUSLARARASI BİRÇOK İSİM İMZALAYACAK

Cezaevi idaresi gitarı almasa da Waters’in girişimi sona ermedi. Waters, dünyaca ünlü birçok sanatçıya imzalatılacak bir gitarı önümüzdeki haftalarda Nûdem üzerindeki adaletsizliğe dikkat çekmek amacıyla Türkiye’ye getirecek.

NÛDEM HAKKINDA KİTAP YAZILIYOR

Nûdem hakkında çeşitli dayanışma etkinlikleri de yayılıyor. Komite’nin verdiği bilgilere göre; İtalya'da Nûdem Durak'a adanan bir konser gerçekleştirildi. Bu Nisan ayında yeni bir konser daha organize edilecek. Almanya'da üzerinde Nûdem'in portresinin yer aldığı posta pulları yapıldı. Birçok sanatçı Nûdem'i çizdi. Örnegin sokak sanatçısı Mahn Kloix Fransa'nın Marsilya kentinde, Nûdem’i betimleyen devasa bir fresk gerçekleştirdi. Bir kitabevinin cephesine Nûdem resmedildi. Kapağında bu resmin yer aldığı bir kitap da mevcut. Şu anda Nûdem hakkında yeni bir kitap yazılıyor. Sanatçıya adanan müzik parçaları bestelendi, konserlerde çalındı ve onun şarkıları farklı sanatçılar tarafından söylendi.

ÖZGÜRCE ŞARKISINI SÖYLEYEBİLMELİ

“Bu artık çok büyük bir dayanışma” diyen Komite, “Nûdem cezaevinden 2034'te çıkacak. On iki yıl sonra... Bunu hayal etmek bile güç. Zaten 7 yılını boşuna parmaklıklar ardında geçirdi. Nûdem, Kürt hafızasını ve tarihini sanatıyla taşımaktan gurur duyan, şiddet duygusuna sahip olmayan, genç, kararlı bir sanatçı. Sahneye dönüp özgürce şarkı söyleyebilmeli” çağrısında bulundu.

MUHALİF MÜZİĞE TAHAMMÜLSÜZLÜK

Nûdem’in çocukluğundan bu yana müzik aşkının olduğunu söyleyen kız kardeşi Firdevs Durak da politik müzik yaptığı için tutsak edilen kardeşi için adalet talep etti. Firdevs, “Bir insanın bestelerindeki sözler ve müziği ürettiği ortam gerekçe gösterilerek cezalandırılması muhalif müziğe karşı bir tahammülsüzlüktür. Nûdem müziği toplum için yapıyor. Ve elbetteki bulunduğumuz coğrafyada müziğin politik olması gerektiğini düşünüyor” dedi.

NÛDEM’İN SEVK TALEBİ KABUL EDİLMİYOR

Nûdem ile hem salgından hem de tutsak bulunduğu Bayburt’a olan mesafeden kaynaklı uzun süredir yüz yüze görüşmediklerini aktaran Firdevs, “Nûdem, tutuklu bulunduğu Bayburt M Tipi Cezaevi’nden çıkarılmak için defalarca sevk talebinde bulundu ancak kabul edilmedi. Aile olarak Şırnak’tan Bayburt’a gitmemiz sıkıntılı oluyor. Nûdem ile genelde telefonda görüşüyoruz. Vaktini kitap okuyarak, beste yaparak geçirdiğini bizlere söylüyor” dedi.

NÛDEM’E DE MORAL OLDU

Nûdem için yapılan serbest bırakılma çağrılarına ve dayanışma mesajlarına dikkat çeken Firdevs, “Son dönemde kampanya kapsamında verilen destekler bizlere de Nûdem’e de moral oldu. Nûdem’in de uluslararası destekten haberi var” diyerek, dayanışma gösteren herkese teşekkür ettiklerini söyledi.