Roboski katliamının birinci yıl dönümünde Şırnak Uludere Gülyazı köyüne yerleşen barış aktivistleri Yannis Vasilis Yaylalı ve Meral Geylani Roboski mezarlığında son dönemde devletin başlattığı askeri operasyonlar üzerine bir açıklama düzenledi.

Roboskililerin de katıldığı açıklamada barış aktivistleri adına konuşan Meral Geylani son dönemde hükümetin Kürt halkına karşı yoğun bir savaş başlattığını savundu ve barış için akademisyenlerin çıkışının tek bir ayrık sesin bile yok edilmeye çalışıldığı bu günlerde umutları yükselttiğini vurguladı.

Barış sözcüğünü kullananlara cadı avı başlatılan günler yaşandığını ifade eden Meral Geylani ”Önemli olan böyle zamanlarda barış türkülerini, kardeş türküleri ağızdan ağıza yayabilmek ve yan yana duruşlarımızı çoğaltarak hep beraber barışa olan isteğimizi, ekmeğe suya ihtiyacımız olduğu kadar haykırabilmektir” dedi.

Savaş süreçlerinde ilk hedef alınanların barış aktivistleri olduğunu söyleyen Meral Geylani , Musa Anter, Hrant Dink ve Tahir Elçileri hatırlattı.

Geylani “AKP hükümetinin, Sayın Öcalan’ın çağrısı ile başlayan barış ve çözüm sürecini çok samimiyetsiz yürüttüğünün bölgedeki canlı şahitleriz. Yaşadığımız yer olan Şırnak ve çevresinde çözüm ya da barış süreci adı altında güvenlik barajları, güvenlik yolları, kalekollar, yeni yeni korucu kadroları, yaylaların yeniden mayınlanmasına kadar, savaşa hazırlık yapıldığını gözlemledik” dedi.

Uluslararası kamuoyunun iki yüzlü siyaset izlediğini savunan Geylani, ”Hiçbir kanuna sığmayacak şekilde sokağa çıkma yasakları uygulanıyor. Ağustos ayından bugüne ölen sivillerin sayısı yüzlerce. Avukatlar tedbir kararı alması için AİHM’ne başvuru yapıyor. Mahkeme bu ölümlerin bir tedbir kararı almak için yeterli olduğunu düşünmüyor. Avrupa yaptığı kirli anlaşmalar yüzünden büyük insanlığın birikimi olan insan hakları evrensel değerlerini ayaklar altına almıştır. Avrupa’da yaşayan savaş karşıtı, barışsever kamuoyu bu ikiyüzlü tutumu protesto etmeliler ve hükümetlerini savaşa verdikleri desteği sona erdirmesi için harekete geçmeye çağırmalıdırlar” dedi.

Meral Geylani sözlerini ”Roboski’de yaşayan barış aktivistleri olarak diyoruz ki çocuklar ölürken değil, uyurken sessiz olunur. Herkesi savaşa karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz. Hükümeti bu delilikten vazgeçmeye ve üçüncü bir gözün de dahil olduğu çözüm ve barış sürecine dönmeye çağırıyoruz” diye tamamladı. (Demokrat Haber Roboski)