İbrahim Yaylalı / Demokrat Haber Roboski

Roboski’de hayatını kaybedenlerin aileleri ve dostları, bundan sonra belli periyotlarla, yaşanan katliamın faillerinin ortaya çıkarılması süreçlerini değerlendirerek "perşembe günleri değerlendirmeleri" yapma kararı almışlardı

Roboski Katliamının 56. Haftasındaki Perşembe değerlendirmesinde söz alan insan hakları savunucusu ve barış aktivisti İbrahim Yaylalı “Roboski’deki katliam aydınlanıncaya kadar adalet arayışımız devam edecek. Bu hafta aramızda bulunan Ferhat Encü Perşembe değerlendirmesini yapacak” diyerek sözü o gün kardeşi Serhat Encü'yü kaybeden Çukurova Üniversitesi öğrencisi Ferhat Encü’ye bıraktı.

Konuşmasında Başbakan’a seslenen Ferhat Encü yanıtı zor sorular sordu:

“Roboski katliamının üzerinde 56 hafta geçmesine rağmen belli olan failler yargı önüne çıkarılmıyor. Bu belli olan failler ortaya çıkarılmadığı gibi başbakan ve hükümeti içinde bulunduğu suçluluk psikolojisi ile bu katliamın üzerini örtmeye ve unutturmaya yönelik bir çaba içine girdiğini katliamın olduğu günden beri görmekteyiz.

34 İNSANIN ÜZERİNE HANGİ BAŞBAKAN BOMBA YAĞDIRDI?

Geçen grup toplantısında başbakan “Ben Kürt kardeşlerimin üzerine bomba yağdırmıyorum teröristlerin üzerine bomba yağdırıyorum” dedi. Başbakan’a tam da buradan soruyoruz, çoğunluğu çocuk olan 34 insanın üzerine hangi ülke, hangi devlet, hangi başbakan bomba yağdırdı. Yoksa başbakan kendisinden olmayan herkesi terörist olarak mı görmekte?

ONLARIN KANI YERDE Mİ KALACAK?

Diğer bir söyleminde “Mardin’de şehit edilen polisin çocuğunun gözyaşlarını ne yapacağız. Bunların kanını yerde mi bırakacağız?” diyor. Bir barış ikliminin oluşturulmaya çalışıldığı bu dönemde bu gibi söylemler kin, intikam ve çatışma duygularını ortaya çıkarmaktan öteye gitmez. Tam da bu söylem üzerine Başbakan’a cevaben soruyoruz: Burada katledilen 34 kişinin annelerinin, kardeşlerinin gözyaşları ne olacak, onların kanı yerde mi kalacak, yoksa biz Kürt olduğumuz için annelerimizin kardeşlerimizin gözyaşları sizin için önem teşkil etmez mi?

Roboski için kurulan araştırma komisyonunun raporu niye hala kamuoyuna açıklanmıyor?

Biz Roboski’de hayatını kaybedenlerin aileleri olarak bu adalet mücadelemizi belli olan failler yargılanana kadar, her türlü tehdit, baskı, tutuklama ve cezaya rağmen sürdüreceğimizi, Roboski katliamını asla unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı tüm kamuoyuna duyurmak istiyoruz.”