ŞIRNAK – Demokratik Toplum Kongresi öncülüğünde çok sayıda siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcisinin de katılımı ile "Roboski'yi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" denilerek dün başlatılan "Roboski'ye Adalet Nöbeti" eylemi çerçevesinde Roboski Köyü'nden katliam noktasına yapılan yürüyüşe askerler tazyikli suyla müdahalede etti. Müdahaleye tepki gösteren Roboskili aileler Türkiye Cumhuriyeti kimliklerini çıkararak ‘Alın kimliğinizi başınıza çalın’ deyip çamur içine attılar.

 

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Roboski Köyü'nde 28 Aralık 2011 tarihinde 34 sivilin Türk savaş uçaklarıyla katledilmesini protesto etmek amacıyla DTK öncülüğünde ve sivil toplum örgütlerinin de katılımı ile Roboski Köyü'nde bir günlük "Roboski'ye Adalet Nöbeti" tutuldu. Aralarında DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, BDP'li milletvekilleri Halil Aksoy ile Esat Canan’ın da bulunduğu heyet ve Roboskili aileler, bir günlük nöbetinin ardından katliamın yapıldığı yere doğru yürüyüşe geçti.

 

ANNELER ÇOCUKLARININ FOTOĞRAFLARI İLE YERE YIĞILDI

Roboski Katliamı'nda yaşamını yitiren 34 köylünün fotoğraflarını taşıyarak, katliam bölgesine "Katil Erdoğan", "Genelkurmay istifa", "Roboski'ye adalet" ve "Şehit namirin" sloganlarıyla yürüyen heyet ve Roboskili aileler, köyün çıkışında askerler tarafından kurulan barikatla karşılaştı. Askerler uyarıda bulunmadan askeri TOMA aracıyla heyet ve Roboskili ailelere tazyikli suyla müdahalede bulundu. Tazyikli suyun etkisiyle yaşlı kadınlar ve çocuklar ellerindeki fotoğraflarla yere yığıldı. Çamurun içinde kalan aileler, askerlerin sert müdahalesine isyan etti.

 

‘ÇOCUKLARIMIZI BİZDEN ALDINIZ BİZİ DE ÖLDÜRÜN’

Aileler, "Çocuklarımızı öldüren ey devlet bizi de mi öldüreceksin. Çocuklarımızı bizden aldınız bizi de öldürün. Roboski'ye adalet gelinceye kadar mücadelemiz devam edecek. Roboski'de zihniyet değişmedi bütün dünya duysun bunu" tepkisinde bulundu. Çamurun içinde kalan kimi aileler, katliamda yaşamını yitiren çocuklarının fotoğraflarıyla askerlerin üzerine yürüyerek, "Önce bunun hesabını verin. Bunun suçu neydi öldürdünüz" diyerek isyan etti.

 

TC KİMLİKLERİNİ ÇAMURA ATTILAR

Askerlerin üzerine yürüyen aileler ile askerler arasında uzun süre gerginlik yaşandı. Ardından aileler barikat önünde çamur içinde oturarak, müdahaleyi protesto etti. Tansiyonun düşmediği alanda aileler, TC kimliklerini çıkartarak, "Alın kimliğinizi başınıza çalın. Bu ülkenin vatandaşı olmaktan utanıyoruz" diyerek, kimliklerini çamur içine attı. Daha sonra da aileler, kimliklerinin üzerine basarak tepkisini dile getirdi. (ANF)


Fotoğraflar burada >>>