The Independent gazetesinin kıdemli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Suriye ordusunun operasyona hazırlandığı İdlib’deki son durumu yazdı.

Fisk, iki gün boyunca İdlib’in çok sayıda noktasını ziyaret ettiğini ve savaşın ‘hiç de yakın görünmediğini’ aktardı.

Fisk bazı yerlerde asker yerine koyun ve develer gördüğünü ifade ederek; sahadaki son durumun tamamen sessiz olmadığını ama Suriye ordusunun operasyonunun da kısa süre içinde başlayacak gibi görünmediğini yazdı.

İngiliz gazeteci, “Katliam ve felaket uyarılarının ardından İdlib’de dolaştım. Karşılaştığım tek yığılmış güçler, bol miktarda koyun sürüsü ve Halep yakınlarında bir dizi deveydi. Savaş geliyor olabilir ama henüz değil” ifadelerini kullandı.

Robert Fisk makalesinde, İdlib’deki silahlı isyancılar ve siviller konusunda verilen sayıları da sorguladı. Silahlı isyancı sayısının belirtildiği gibi 30 bin değil, 10 bine yakın olduğu yorumunu yapan İngiliz gazeteci, siviller için de şu ifadeleri kullandı:

“Bize siviller konusunda, 2.5 ila 3 milyon arasında oldukları bilgisi veriliyor; bir başka deyişle, yarım milyonu orada olmayabilir. Kuşatma 2016’da sona erdiğinde, Halep’in doğusunda sıkışıp kalan sivillerin sayısının son derece abartıldığı ortaya çıkmıştı. Fakat İdlib’deki sayı daha yüksek olabilir.”

“Ve, [İdlib’e gönderildiği belirtilen] 100 bin Suriye askerinin doğru istatistik olduğunu nereden biliyoruz” diye soran Fisk şöyle devam etti:

“Dolayısıyla, Trump-BM-Merkel-Erdoğan’ın insani felaket, katliam, kimyasal silah ve Armageddon uyarıları beni iki tam gün boyunca Suriye’nin cephe hattındaki yollarda dolaşmaya sevk etti; bununla birlikte, Suriye’nin devasa işgalci gücü tuhaf biçimde görünür değildi. Türkiye sınırındaki Kesab’dan Rabia ve Kansabba’ya ve Curin’in ötesine, oradan Suriye ordusunun Hama’dan tedarik rotası üzerinden Ebu Adh Duhur’a, Suriye dışında adı duyulmamış Omalhouteh, Tel Maseh, Ewanat Skieh, Bardah, Kafr Abeed, Blass, Alhadein köylerinden geçtim ve Suriye ordusu görünür bir yerde değildi.”

Fisk sahadaki bu kısmen sakin durumun müzakerelerin bir süre daha devam edeceğine işaret ettiğini belirterek, “Benim tahmin şu ki, ‘nihai savaş’ hâlâ biraz uzakta” yorumunu yaptı; Rusya aracılığında Türkiye, Suriye ve belki de Suudi Arabistan arasında bir süre müzakereler yapılacağını belirtti.

Kaynak: Duvar