İngiliz gazetesi The Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Amerikan koalisyonu tarafından Suriye’de ilk kez vurulmasına çarpıcı bir yorum getirdi.

Diken'in haberine göre; Fisk, Beşar Esad yönetiminin şu an ABD’den Rusya ve İsran’a uzanan bir dizi aktör tarafından desteklendiğine dikkat çekti. Ancak Fisk’e göre, Esad yine de Amerikan saldırılarını IŞİD hedeflerinin ötesine yayılması ihtimaline karşı büyük bir dikkatle izleyecek.

Fisk’in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Atasözünü kanıtladı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Amerika’nın IŞİD karşıtı savaşını Suriye’ye genişlettiği andan itibaren, diğer bütün Arap liderlerinin sahip olduğundan daha fazla askeri ve siyasi destek elde etmiş oldu. Amerikan bombaları ve füzeleri Suriye’nin doğu ve kuzey semalarında patlarken, Esad artık rejiminin hayatta kalması için Amerika, Rusya, Çin, İran, Hizbullah milisleri, Ürdün ve bir dizi zengin Körfez ülkesine güvenebilir. Esad, ‘Düşmanımın düşmanı dostumdur’ diyen o eski Arap atasözünün doğru olduğunu kanıtladı.

ABD vuruyor, Hizbullah ilerliyor

Suriye lideri Şam’daki evinden şu sonuca varabilir: Daha geçen yıl kendisini bombalayarak yok etmeyi isteyen en güçlü devlet, şu an onun en azılı düşmanlarını aynı şekilde bombalayarak yok etmeye çalışıyor. Bağışlarıyla kendileri kadar Sünni olan ‘İslam Devleti’ne destek veren Sünni Suudilerin hükümeti, şimdi aynı örgütü yok etmesi için ABD’ye sözümona yardım ediyor. Şii İran ve onun korumasındaki Hizbullah Sünni infazcılar ve kafa kesicilerle sahada savaşırken, düşmanlarını yok etmek için gökten Amerikan bombaları ve füzeleri yağıyor.

Churchill-Stalin ilişkisi gibi

Churchill’in kendisini 1941’de Nazi Almanyası’nın eski dostu Stalin’le müttefik halinde bulmasından bu yana hiçbir devlet başkanı, korkutucu bir düşmandan silah arkadaşına böylesine hızlı bir biçimde dönüşmemiştir. Fakat – ve bu, çok büyük bir ‘fakat’- Suriye’deki Baas rejimi ‘dost’ sözcüğüne doğrudan inanacak kadar aptal değil. Biz de öyle olmamalıyız.

Vladimir Putin’in bunu ona hatırlatmasına gerek yok; Obama, Esad’ın kendisini bağlantılandırmak isteyeceği son kişi. Ve Suriye rejimi, Amerika’nın gelişigüzel hava saldırılarının ilk başta açıklanan hedefin ötesine yayılmasını büyük bir endişeyle izleyecektir.