İşçi Partisi’nin (İP) Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Rober Koptaş’a açtığı hakaret davasında mahkeme karar açıkladı. Mahkeme, Koptaş’ı 3 bin lira tazminat ödemeye mahkûm etti.

İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 4 Mart’ta görülen karar duruşmasında mahkeme Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Rober Koptaş’ın 26 Ağustos 2011 tarihinde Agos’ta yayımlanan ‘İP’e destek utancı’ başlıklı yazısı ile ilgili olarak tazminata karar verdi.

İşçi Partisi Genel Merkezi, Agos yayın yönetmeni Rober Koptaş’ın yazısı ile ilgili olarak suç duyurusunda bulunarak tazminat talebinde bulunmuştu. Mahkeme, yazının yayımlanmasının ardından zamanaşımı süresi olan bir yılın dolmasına iki gün kala dava açılmasına karar vermişti. Koptaş’ın avukatı Hakan Bakırcıoğlu, kararı temyize götüreceklerini açıkladı.

ÖDP’Yİ ELEŞTİRMİŞTİ

Koptaş yazısında Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş'ın, Ergenekon davası kapsamında bazı İşçi Partililerin (İP) gözaltına alınması ve Ulusal Kanal’ın basılmasının ardından bu partinin yayın organı Ulusal Kanal'a ve il genel merkezine destek ziyaretinde bulunmasını eleştirmişti.

İP dava açmak için gerekli bir senelik zamanaşımı süresinin dolmasına iki gün kala, 24 Ağustos 2012'de İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak, yazının "gerçeğe aykırı ve ağır hakaret niteliğinde" olduğu gerekçesiyle 10 bin TL manevi tazminata hükmedilmesini talep etmişti.

Koptaş söz konusu yazısında şöyle demişti:

"Bir sosyalist parti için, yıllardır her türlü manipülasyonla, her tür yalanla, her tür pis ilişkiyle demokratlara ve devrimcilere karşı tetikçilik yapan, aydınları hedef gösteren, derin devletin cephaneliği olarak hizmet gören bir 'siyasi' harekete, sol adına, demokratlık adına sahip çıkmak, onunla birlikte hareket etmeye kalkışmak, kamuoyuna bu yönde çağrıda bulunmak, vicdan ve izanla bağın ne kadar koptuğunu gösteriyor (...) İnsan elbette ki haksız tutuklamalara, haksız uygulamalara karşı çıkabilir, çıkmalıdır. Demokratlığın da, özgürlükçülüğün de gereğidir bu. Ama işin aslını astarını bilmeden, İşçi Partisi gibi bir karanlık odağa yönelik gözaltıların hukuki mesnetini sorgulamadan, alelacele dayanışma ilan etmek, o örgütle birlikte hareket etme çağrısı yapmak, en hafif tabirle, sapla samanı birbirine karıştırmak değil de nedir?"