Millet İttifakı'nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamasından sonra Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) bu oluşuma destek verip vermeyeceği tartışılıyor.

Kılıçdaroğlu'nu adaylığından dolayı tebrik eden HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, kendisiyle görüşmek üzere ziyaretini beklediklerini açıkladı.

Ancak, İYİ Parti'nin HDP ile görüşülmesine sıcak bakmadığı bildiriliyor.

Millet İttifakı'na dahil partilerden iki yetkili Reuters'a yaptıkları açıklamada, hakkında kapatma davası açılan HDP ile görüşmelerin, milliyetçi seçmenler arasındaki desteği zayıflatabileceğinden korkulduğunu söyledi.

İttifak partilerinden üst düzey yetkili, Sancar'ın davetinin "biraz erken" olduğunu ve HDP'nin nasıl destek vereceği konusunun muhalefetin en büyük sorunu olacağını kaydetti.

Yetkili, "HDP'nin desteği son derece kritik. Bu partinin açık desteği, özellikle İYİ Parti ve tabanından tepki çekecektir" dedi.

"HDP'DEN GELEN OYLAR, İTTİFAKTA KAYBEDİLENE EŞİT OLABİLİR"

İttifakta bulunan partilerden diğer üst düzey isim, HDP'nin açık desteğinin İYİ Parti'nin oylarında 5 puan, CHP'de ise 2-3 puan azalmaya neden olabileceğini savundu.

Kaynak, "Burada çok ince bir dengenin bulunması gerekiyor. Aksi takdirde ödenecek bir bedel olabilir. HDP'den gelen oylar, ittifakta kaybedilene eşit olabilir" ifadelerini kullandı.

Yetkili, Altılı masada İYİ Parti'nin olmasından dolayı bazı Kürt seçmenlerin, muhalefet ittifakını desteklemeyeceğini kaydetti.

HDP'nin ülke genelinde yaklaşık yüzde 10'luk bir desteğe sahip olduğu belirten Reuters, anketlerin de Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nı genellikle başa baş gösterdiğini hatırlattı.

Parlamentonun üçüncü büyük partisi olan HDP'nin 14 Mayıs'ta yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde belirleyici rol oynayacağı ifade ediliyor.

Bu arada Anayasa Mahkemesi, HDP'nin PKK ile bağlantısı olduğu iddiasıyla kapatılmasını amaçlayan davayı görüşüyor.

Reuters, analistlerin, Erdoğan'ın seçim kampanyası sırasında bu iddiaları gündeme taşıyacağını söylediğini aktardı.

Halihazırda partinin banka hesaplarını donduran mahkeme, HDP ile ilgili kararın seçimlerden sonraya ertelenmesi talebini reddetmişti.

HDP, KILIÇDAROĞLU VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN NE DEDİ?

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığının açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada HDP'ye atıfta bulunmadı.

Sancar, Habertürk'teki programda, HDP'nin Türkiye'de siyasi dengelerin oluşturulmasında kilit bir rol oynadığını ve bunun kapalı kapılar ardında değil açık alanda gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Sancar, "Bu sürecin sonunda aday çıkarır mıyız, çıkarmaz mıyız tabii ki kurullarımız ve ittifak güçlerimizle yapacağımız görüşmelerde karara bağlanacaktır. Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun diyeyim ve ekleyeyim, kendisini bizlerle görüşmeye bekliyoruz. Bunu neden açık söylüyoruz. Zaten daha önce ilke ve yöntemi açıklamıştık. Eğer muhalefet ortak aday belirleyebilirse, o ortak adayla bizimle yapacağı açık, doğrudan görüşmeler sonucu bir ortak noktaya, uzlaşmaya varılırsa biz bu adayı destekleriz demiştik. Aksi takdirde seçenek bellidir, kendi adayımızı çıkarırız." ifadelerini kullandı.

Cezaevindeki eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Twittter hesabından, "Sayın Kılıçdaroğlu'na hayırlı olsun diyoruz. Kendisini HDP'ye de bekliyoruz." paylaşımı yaptı.