Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna az bir zaman kala İngiliz haber ajansı Reuters, 'Kürtler yükselen milliyetçi atmosferde olası bir Erdoğan zaferinden endişe ediyor' başlığıyla bir analiz yayınladı. Makalede, Türkiye'deki Kürtlerin yıllardır devletin kendilerine uyguladığı baskının Erdoğan'ın olası bir zaferiyle artmasından endişe ettiği ifade edildi.

İkinci tur seçimlerinden önce siyasi arenada artan milliyetçi söylemin Türk siyasetinin derinlerine işlemiş duygulara hitap etme çabası olduğuna işaret edilen makalede, söz konusu söylemlerin Cumhur ittifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı ilk turda sağladığı üstünlüğün ardından geldiğine dikkat çekildi.

'ERDOĞAN YENİDEN SEÇİLİRSE NELER YAPABİLECEĞİNİ HAYAL EDEMİYORUM'

Artı Gerçek'te yer alan habere göre Ajans, Diyarbakır'da bir kafe sahibi olan 26 yaşındaki Ardelan Meşe'nin "Oy kullanmak artık bir ölüm kalım meselesi. Erdoğan seçim kampanyası sırasında Kürtlere karşı tutumunu sertleştirdi" dediğini aktardı. Meşe, "Erdoğan'ın olası bir zaferinin ardından neler yapabileceğini hayal edemiyorum" dedi ve arkadaşlarını oy kullanmaya çağırdı.

HDP'nin Kılıçdaroğlu'nun adaylığına verdiği desteği değerlendiren Erdoğan'ın, üzerinde oynanmış videolarla muhalefeti defalarca 'terörün yanında yer almakla' suçladığını aktaran ajans, HDP'nin ve CHP'nin Erdoğan'ın suçlamalarını reddettiğini yazdı. Makalede, Erdoğan'ın söz konusu siyasi pozisyonunun kendisine ilk tur seçimlerinde üçüncü olan aşırı milliyetçi Sinan Oğan'ın desteğini sağladığına dikkat çekildi.

Makalede eleştirmenlerin, Kılıçdaroğlu'nun hayal kırıklığı yaratan ilk tur oylamasından bu yana tüm mültecileri ülkelerine geri gönderme sözü vererek daha milliyetçi bir tavır takındığına yönelik yorumları aktarıldı. Analizde, Kılıçdaroğlu'nun da Erdoğan'ı 'terör örgütleriyle masaya oturmakla' suçladığı da hatırlatıldı.

TEMEL: ERDOĞAN'IN ZAFERİ, TEK ADAM REJİMİNİ PEKİŞTİRECEK

Reuters'a konuşan HDP'nin Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, "Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu ile 'teröristler' arasında bağlantı olduğu 'kara propaganda'sıyla amacına ulaşmış olmasından endişe ettiğini" dile getirdi.

Temel, "Erdoğan'ın zaferi, tek adam rejimini pekiştirecek ve korkunç uygulamaların önünü açacak, toplumun her kesimi için tamamen karanlık günleri beraberinde getirecektir" ifadelerini kullandı. Eş Genel Başkan Yardımcısı, "Kılıçdaroğlu'nun ikinci tur öncesinde takındığı daha milliyetçi tutumun bir miktar Kürt oyuna mal olabileceği" yorumunu yaptı.

RUHAVİOĞLU: KÜRT SEÇMENDE MOTİVASYON KAYBI VAR, HDP TABANINI MOTİVE ETMELİ

Diyarbakır merkezli Kürt Çalışmaları Merkezi müdürü Reha Ruhavioğlu ise "Kılıçdaroğlu'nun üslup değişikliği nedeniyle birçok Kürt seçmenin ikinci tur öncesinde oy kullanma iradesini kaybettiğine inandığını" söyledi. HDP'nin 'Kılıçdaroğlu kaybederse biz de kaybederiz' diyerek tabanını motive etmesi gerektiğini vurgulayan Ruhavioğlu, "Kürt seçmendeki motivasyon kaybının CHP'nin söyleminin güvenlikçi politikalara doğru kaymasından ileri geldiğini" dile getirdi.