Türkiye’ye ulaşacak gazın, Rusya’dan uzaklaşmak isteyen Avrupa ülkelerine gönderilmesi planlanıyor. Habere göre İran'ın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik füze saldırısının nedeni de bu plan.

Reuters, bugün servise koyduğu bir kulis haberinde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa’da ortaya çıkan doğal gaz sorununa alternatif arayışlarında Türkiye-İsrail seçeneğinin kuvvetlendiğini yazdı.

Haberde, Ankara ile Tel Aviv arasında bu konuda perde arkasında görüşmeler yapıldığı ileri sürüldü İran'ın 13 Mart'ta Kürdistan bölgesinde Hewler'e yönelik füze saldırısının nedeninin de, KDP'nin İsrail ve Türkiye ile yaptığı gaz görüşmeleri olduğu iddia edildi.

PROJE YILLAR ÖNCESİNE DAYANIYOR

Yıllar öncesine uzanan proje, İsrail’in denizaşırı en büyük doğal gaz sahası Leviathan’dan Türkiye’ye deniz altından boru hattı döşenmesi fikrine dayanıyor.

Türkiye’ye ulaşacak gazın, ardından Rusya’dan uzaklaşmak isteyen komşu güney Avrupa ülkelerine gönderilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta gaz işbirliğinin “ikili ilişkiler için birlikte atılabilecek en önemli adımlardan biri” olduğunu söyledi ve gazetecilere, yıllardır devam eden boru hattı fikrini canlandırmak için İsrail’e üst düzey bakanlar göndermeye hazır olduğunu ifade etti.

‘SOMUT KARARLAR ALINABİLİR’

Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, görüşmelerin İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un bu ayın başlarında Ankara’yı ziyaret etmesinden bu yana devam ettiğini ve önerilen rota ve katılımcı kuruluşlar hakkında önümüzdeki aylarda “somut kararların” alınabileceğini söyledi.

Amerikan Chevron ve İsrailli NewMed Energy ve Ratio Oil tarafından işletilen Leviathan, hali hazırda İsrail, Ürdün ve Mısır’a doğal gaz sağlıyor. Yıllık üretimin 12’den 21 milyar metreküpe çıkarılması ve bu miktarın Avrupa’ya ihraç edilmesi planlanıyor. İsrail Enerji Bakanı Karine Elharrar geçen Pazar Ynet News’e verdiği demeçte, mali konular da dahil olmak üzere birçok hususun henüz masaya yatırılmadığını söyledi.

İRAN BU PLAN NEDENİYLE SALDIRDI

Haberde İran'ın 13 Mart'ta Kürdistan bölgesinde Hewler'e yönelik saldırısının nedeninin de, KDP'nin İsrail ve Türkiye ile yaptığı gaz görüşmeleri olduğu ileri sürüldü. Habere göre, KDP ve Türkiye yetkilileri, İsrail’in yardımıyla Kürdistan Bölgesi’ndeki gazı Türkiye ve Avrupa’ya aktarma planı yapıyor, İran da bu plandan rahatsız,

DEVRİM MUHAFIZLARI ÜSTLENDİ

13 Mart'taki füze saldırısını İran’ın Devrim Muhafızları nadiren görülen bir şekilde üstlenmişti. Devrim Muhafızları, saldırıda Hewlêr’de İsrail’e ait “stratejik merkezleri” vurduğunu ve Suriye’de iki üyesini öldüren bir İsrail hava saldırısına misilleme olduğunu açıklamıştı. İran merkezli haber kuruluşları, saldırıda MOSSAD üyesi olduğu iddia edilen 9 kişinin öldüğünü yazarken, Irak medyası saldırıda MİT üyelerinin de hayatını kaybettiğini belirtmişti.

'BÖLGEDEKİ ABD MÜTTEFİKLERİNE ÇOK YÖNLÜ BİR MESAJ'

Saldırıda 12 füzenin çoğu Kürdistan Bölgesi’nin en önemli enerji şirketlerinin başında gelen KAR Grubu'nun sahibinin villasına isabet etmişti.

İsminin açıklanmaması koşuluyla Reuters’e konuşan KDP’li ve Türkiyeli yetkililer, saldırıyla bölgedeki ABD müttefiklerine çok yönlü bir mesaj verildiğini, ancak saldırıyı asıl tetikleyen sebebin İsrail’in katılımıyla Kürdistan Bölgesi gazınının Türkiye üzerinden Avrupa’ya transfer edilme planı olduğunu belirttiler. Iraklı bir güvenlik yetkilisinin aktardığına göre, Kürdistan gazının yeni bir boru hattı aracılığıyla Türkiye’ye ulaştırılması için yakın zamanda 2 toplantı tertiplendi.

VİLLASI VURULAN KDP'Lİ İŞ İNSANI GAZ BORU İHRAÇ HATTINI GELİŞTİRMEK İSTİYOR

İki Türk yetkili Reuters’a, ABD ve İsrailli yetkililerin yakın zamanda Kürdistan Bölgesi gazının Türkiye ve Avrupa’ya transfer edilmesini görüşmek üzere toplantılar yapıldığını doğruladı.

Iraklı güvenlik yetkilisi ve planlardan haberdar olan eski bir ABD’li yetkili Reuters’e verdiği demeçte, villası İran füzeleri tarafından vurulan KDP’li iş insanı Baz Kerim Berzenji’nin gaz ihraç boru hattını geliştirmek için çalıştığını söyledi.

BARZANİ: ENERJİ KAPASİTEMİZ AVRUPA HATTA TÜM DÜNYANIN İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR

Dünya Hükümet Zirvesi kapsamında diplomatik temaslarını sürdüren Başbakan Mesrur Barzani ise, “Enerji kapasitemiz sadece bölge için değil, Avrupa hatta tüm dünyanın ihtiyacını karşılayacak seviyede” dedi.

Küresel Enerji Forumu ve Dünya Hükümet Zirvesi çerçevesinde Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bulunan Başbakan Mesrur Barzani, “Enerjinin Geleceği ve Petrol Sonrası Dönem” temalı panelde konuştu.

Başbakan Mesrur Barzani, Erbil’e yönelik füze saldırılarının kendileri için mağduriyet yarattığını belirterek saldırı için herhangi bir yasal dayanak olmadığını belirtti:

“Bir iş adamının evini hedef aldılar ve gerekçe bulmak için de İsrail’in bir üssünü vurduklarını söylediler. Bu doğru olmamakla birlikte İsrail bu saldırının bir parçası değildi. Bölgemizde çok fazla müdahaleye maruz kalıyoruz. Bu bizim için her zaman tehlikeli bir durum oldu ve farklı tarafların mağduru olduk.”

Kaynak: Artı Gerçek