Reuters haber ajansının Amerikalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre ABD ve Batılı müttefikleri, Rusya'yı G20'den çıkarmanın yollarını arıyor.

Kaynaklara göre salı günü Polonya, ABD'ye Rusya'yı gruptan çıkarmayı teklif etti ve "pozitif yanıt aldı."

G20, dünyanın en büyük 20 ekonomisini barındıran ve iklim değişikliği ve kalkınma gibi küresel ekonomiyi ilgilendiren sorunların konuşulduğu bir grup.

Batı'nın Ukrayna'daki savaş başaldığından bu yana yatırımlar uyguladığı Rusya'nın gruptan çıkarılması teklifi, Suudi Arabistan, Çin ve Hindistan tarafından veto edilebilir.

Bazı uzmanlar, bunun karşılığında G7 ülkelerinin bu yıl Ekim ayında Endonezya'da yapılacak G20 zirvesini bokot edebileceğini söylüyor.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Bu yıl Rusya için işler uluslararası kurumlarda her zaman olduğu gibi yürümeyecek." dedi.

Rusya'nın Endonezya'daki büyükelçisi ise, Rus lider Vladimir Putin'in bu yıl düzenlenecek olan G20 zirvesine katılmayı planladığını açıkladı.

Rusya, 2000'lerde G8 olarak genişletilen grubun da bir parçasıydı ancak 2014'te Kırım'ın ilhakından sonra bu gruptan çıkarılmış; grubun adı G7 olarak değiştirilmişti.