Üniversitelerde rektör seçimini kaldıran 29 Ekim tarihli 676 Sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi'nin ardından YÖK yeni bir uygulama başlattı.

Buna göre, YÖK üyeleri rektör ataması yapılacak üniversitelere gidecek akademisyenler ve öğrencilerle görüşecek, üniversitelerin bulunduğu şehrin ticaret odalarından, sanayicilerinden de görüş sorarak rektör adayını belirleyecek.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, aldıkları karar doğrultusunda rektör adayının belirlenmesinde üniversiteleri dolaşarak, araştırma görevlisi ve öğrencilerin de görüşlerini alacaklarını aktaran YÖK Başkanı Saraç, her üniversitenin şartlarına uyan profilde rektör belirleyeceklerini anlattı.

Saraç, YÖK üyelerinin gelecek hafta rektörlük seçimi yapılacak üniversiteleri ziyaret ederek temaslarda bulunacaklarını bildirerek, şunları söyledi:
 
"Üyelerimiz, üniversitenin bütün bileşenlerinin görüşlerini alacaklar, öğretim üyeleri yanı sıra araştırma görevlisi ve öğrenciler ile de temasta bulunacaklar, ilin valisi, sanayi ve ticaret odası başkanları, kalkınma ajansı temsilcileri ile de görüşülecek ve en nihayet bu ziyaretler, görüşmeler ve değerlendirmeler bir rapor haline dönüşecek. En nihayet o üniversite için bir rektör profili ortaya çıkacak. Bu profile göre başvuru yapan adaylar arasında bir seçim yapacağız."

Bu ziyaretlerde her fakülte ve yüksekokulun farklı bölümlerinden kıdemli bir grup öğretim üyesiyle görüşeceklerini dile getiren Saraç, bu ziyarette rektör adayları ile görüşülmeyeceğini ifade etti.
 
Bu sürecin ardından bir değerlendirme yaparak rektör adayını belirleyeceklerini söyleyen Saraç, "İhtiyaca uygun rektör profili belirlemek istiyoruz. Bu süreç buna yönelik, yoksa rektör adaylarıyla ilgili yerinde bir araştırma değil, üniversitenin tanınması ve üniversitenin gerçek anlamda nasıl bir rektöre ihtiyaç duyduğunun bütün bileşenlerinden sorgulanması ve görüş alınması amacımız" şeklinde konuştu.

Saraç uygulamaya başlayacakları yeni uygulama kapsamında görevlerinin ikinci yılının sonunda rektörlerin performansını da değerlendireceklerini anlattı.