Başbakan Erdoğan'ın Akil İnsanlar Heyeti ile yaptığı toplantı sona erdi. Toplantıda Erdoğan'ın çözüm süreciyle ilgili projelerinden bahsetmediği öğrenildi. "Ana dille ilgili çalışmamız yok" diyen Erdoğan, seçim barajını da düşürmeyeceklerini belirtti. Karakol ve baraj yapımlarının da süreceğini kaydetti. 

Akil İnsanlar Heyeti'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları toplantı sona erdi. Toplantının geç saatlere kadar sürmesi beklenirken, Erdoğan, "Başka programımız var" diyerek, Heyet'ten sadece başkanlara söz hakkı tanıdı.

ANF'nin edindiği bilgiye göre Erdoğan, gerillaların geri çekilmesi hususuna değinerek, "Geçişlerin sadece yüzde 10-15 oranı sağlandı. Gerisinin sahada olması sıkıntı yaratıyor" dedi. Bazı bölgelerde gerillaların alıkoyma eylemi yaptıklarını ileri sürdü.

ERDOĞAN: KARAKOL YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ!

Sözlerine baraj yapımlarıyla ilgili devam eden Erdoğan, baraj yapımlarının hızlanmasının askeri ‘güvenlik’ politikalarıyla bağı olmadığını savunarak, uluslararası su politikalarındaki düzenlemeler gereği, zamanla baraj yapımlarının zorlanacağını ve bu nedenle hızlandırmaya başladıklarını ifade etti. "Eğer yapmazsak Türkiye su sıkıntısı yaşayacak" gerekçesini dile getiren Erdoğan, gerillanın geri çekilmesiyle birlikte hızlanan karakol yapımlarıyla ilgili gelen eleştirileri de yanıtladı. "Karakol yapmak durumundayız" diyen Erdoğan, meselenin sadece iç mesele olmadığını; Suriye, İran, Irak'ta da farklı gelişmelerin yaşanabileceğini ve hem sınır güvenliği için hem de ilerde iç bir soruna karşı önlem olarak, karakol yapımlarına devam edeceklerini açıkladı.

‘ANADİLLE İLGİLİ ANAYASADA BİR ÇALIŞMAMIZ YOK!’

Kürtçe eğitimle ilgili olarak ise Erdoğan, "Ana dille ilgili anayasada bir çalışmamız yok. Tek resmi dil Türkçe'dir ve Kürtçe'yi zaten seçmeli ders olarak verdik" ifadelerini kullandı. Erdoğan, koruculuk sistemiyle ilgili olarak da yeni alım yapmadıklarını, yaşı dolanları emekli ettiklerini ve geri kalanları da sosyal haklarını vererek farklı kurumlara yerleştirebileceklerini bildirdi.

'REFORM PAKETİMİZ YOK: BARAJI ÇALIŞARAK GEÇSİNLER'

Erdoğan, toplantıda, çözüm süreciyle ilgili olarak bir reform paketlerinin olmadığını da belirtti. "Reform çalışmalarımız devam ediyor ama henüz bir paketimiz yok" diyen Erdoğan, seçim barajı noktasında da olumsuz tutumunu sürdürdü. Erdoğan, seçim barajını düşürme gibi bir planlarının kesinlikle olmadığını açıklayarak, "Çalışsınlar barajı geçsinler" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Akil İnsanlar Heyeti'nin raporlarını dikkate alacaklarını, bu çalışmayla ilgili bütün ortaya çıkan sonuçları bir kitap haline getirerek kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. (ANF)